Valgkampen er i gang for alvor og nå kommer Frps stortingsrepresentant fra Østfold og Moss, Erlend Wiborg, med et utspill som garantert vil bli omstridt. Han får støtte av partifelle og innvandringsminister Sylvi Listhaug, som er på stemmefiske i Østfold.

Stenger grensen i ti år

– Dette forslaget går rett og slett ut på at vi tar integreringen på alvor, sier Erlend Wiborg.

– Nå har særlig bykommunene som Moss, Sarpsborg og Fredrikstad tatt i mot så mange innvandrere at vi trenger en pause. Derfor vil Østfold Frp foreslå at vi innfører en stans i innvandringen til fylket i ti år framover.

– Det var en heftig innvandringsdebatt i Moss bystyre på vårparten. Der la rådmannen fram tall som viser at under 50 prosent av dem som har gjennomført introduksjonsprogrammet er i jobb etter ett år. Det er alt for få og da sier det seg selv at vi må slå bremsene på, sier Wiborg.

Bekymret for familiegjenforeninger

- Men nå sitter jo Frp i regjering. Hvorfor kan dere ikke bare stenge grensene, Sylvi Listhaug?

- Vi har strammet kraftig til i innvandringspolitikken. Nå har vi det laveste tallet innvandrere siden 1997. Det betyr at Moss og andre kommuner vil få færre flyktninger å bosette i fremtiden, påpeker innvandringsministeren.

Men hun er også bekymret for familiegjenforeninger i tiden som kommer.

- Dette betyr at vi kommer til å ha en stor innvandring også i fremtiden selv uten en flyktningstrøm. Derfor ønsker Frp å stramme inn på reglene for slik gjenforening. Blant annet ønsker vi å stille krav om jobb og egen inntekt før familien kan komme. Det er nødvendig for å få en bærekraftig utvikling på dette området. Men her står Frp alene. Flere av de andre partiene vil jo i stedet øke innvandringen, sier en oppgitt Listhaug.

Kjemper for stortingsplassen

- Ærlig talt, Erlend Wiborg, på den siste meningsmålingen Moss Avis presenterte var du ute av stortinget og Aps Siv Jacobsen inne. Er dette et desperat utspill for å berge plassen på tinget?

- Fra Frps side har vi stått på barrikadene i kampen mot innvandring i årevis. Jeg har også deltatt i mange slike debatter, blant annet med Siv Jacobsen i bystyret i Moss. Med dette forslaget får velgerne sjanse til å velge mellom en som vil stramme inn på innvandringen og en som vil det motsatte, påpeker Wiborg.

SV politiker i Moss og leder for flerkulturelt råd i Østfold fylkeskommune, May Hansen, har også hatt heftige oppgjør med Wiborg i innvandringsdebattene. Nå er hun helt oppgitt over Frps frontfigur i fylket.

Karakteriserer forslaget som tull

- Dette viser at Erlend Wiborg er helt desperat og frykter at han ryker ut av stortinget etter høstens valg. Dette kunne jo Frp fikset for lengst. Partiet sitter jo med regjeringsmakt og innvandringsministeren.

- Men egentlig er jo dette utspillet bare tull. Vi lever i en stadig mer utrygg verden. Derfor må Norge som ett av verdens rikeste land kunne strekke ut en hånd til flyktninger og asylsøkere. Vi er dessuten gode på integrering her i landet, avslutter May Hansen.