Smeller til med 300-års markering lørdag

Lokal krigshistorie: Det blir parade med smell i Moss sentrum lørdag og byvandring fra Malakoff til Verket søndag i anledning Kampene på Moss i 1716.

Lokal krigshistorie: Det blir parade med smell i Moss sentrum lørdag og byvandring fra Malakoff til Verket søndag i anledning Kampene på Moss i 1716. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– Lørdag blir det kruttrøyk og smell i Moss sentrum. På dagen 300 år etter at det skjedde, gjenskapes «Kampene på Moss» og «Slaget ved Vincents Buddes plass».

DEL

Det forteller konservator Torill Wyller ved Østfoldmuseene, Moss by- og industrimuseum på vegne av Arbeidsgruppe 1716.

Gruppen består av representanter fra museet, Artillerihistorisk Forening, Moss & Rygge Forsvarsforening og Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704.

– Bli med på markeringen av Kampene på Moss i 1716 og Den store nordiske krig som varte fra 1700 til 1721, oppfordrer Wyller.

Over 100 svensker ble drept

Lørdag blir det parade i sentrum, søndag venter byvandring.

Artillerihistorisk Forening, Moss & Rygge Forsvarsforening og Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 gjenskaper lørdag kampene som fant stede på Vincents Buddes plass 23. april 1716.

– Under Den store nordiske krig kom det til kamper i Moss mellom svenske og norske styrker, først på Verket og senere inne i byen og på Mosseskogen. Som kjent led svenskene et ikke ubetydelig nederlag med over 100 falne og mange sårede. Og over 500 svenske soldater ble tatt til fange, forteller Wyller.

Markeringen lørdag starter ved Musikkpaviljongen i Kirkeparken, der ordfører Tage Pettersen taler. Deretter blir det parade gjennom gågaten, hvor Erik Fundingsrud orienterer, før det blir vist kampscener ved Vincents Buddes plass.

Aktuell byvandring

Søndag inviterer Moss Historielag og Arbeidsgruppe 1716 på byvandring fra Malakoff videregående skole til Storebro, i oberst Budde og oberstløytnant Huitfeldts fotspor. Det blir flere stopp underveis og Arild Johnsen, Haakon Hattevig og Torill Wyller bidrar.

Etterpå kan kartet som viser angrepsrutene til Budde og Huitfeldt sees i museumsfilialen i Verket 20.

Artikkeltags