– Dette er den beste julegaven, en gave som virkelig er gitt med hjertet

STARTET 54-ÅRSDAGEN OG JULAFTEN HOS BLODBANKEN:  Blodgiver og bursdagsbarn Trond Forsberg flankert av bioingeniør Hege Falstad-Fensbekk (til venstre) og fagansvarlig ved Blodbanken i Moss, Mona Pedersen Unnerud.

STARTET 54-ÅRSDAGEN OG JULAFTEN HOS BLODBANKEN: Blodgiver og bursdagsbarn Trond Forsberg flankert av bioingeniør Hege Falstad-Fensbekk (til venstre) og fagansvarlig ved Blodbanken i Moss, Mona Pedersen Unnerud. Foto:

10 menn innledet julaften med å gi blod på Blodbanken i Moss.

DEL

– Helt nyfødte og noen andre pasientgrupper må ha blod som er mindre enn fem dager gammelt, om de trenger blodtilførsel. Og de som er her i dag, har en blodtype som vi manglet litt av på vei inn i julen, forklarer fagansvarlig Mona Pedersen Unnerud ved Blodbanken i Moss.

– Dette er den beste julegaven de kunne gi, en gave som virkelig er gitt med hjertet, smiler bioingeniør Hege Falstad-Fensbekk, som var ved Sykehuset Østfold Moss for å jobbe i «blodmottaket» denne dagen.

Positive givere

Banken må bunkre opp litt ekstra i perioder med mange blodrøde dager.

Fra siste vanlige virkedag, sist fredag, og fram til den neste, torsdag i romjula, var det akkurat fem dager. Identisk med holdbarheten for ferskt blod.

– Og det blodet vi ikke får bruk for som ferskvare, bruker vi til andre pasientgruppene senere, forklarer Pedersen Unnerud.

Hun forteller at blodgiverne har vært så velvillige den siste tiden at Sykehuset er godt forspent med blod på vei inn i jul- og nyttårsfeiringen.

Intet Blodfjell

– Rene «Jul i Blodfjell»?

– He-he, nei, i den TV-serien tar man jo livet av én person for hver dag fram til jul. Her overlever alle, smiler Mona Pedersen Unnerud.

Giverne blir visst ikke engang litt slappe:

– Jeg merker egentlig ikke noe spesielt etter å ha gitt blod, sier både Trond Forsberg, Jens Ingilæ, Øivind Pettersen og Jon Bjerke, som alle ser fram mot en julaften med fet og god julemat.

Kun menn

Rutinerte Hege Falstad-Fensbekk sier at det kun er menn som har tid til å komme å gi blod på julaften. Kvinnene har for mye å gjøre med å stelle i stand til kvelden.

– Og når mennene har gitt blod, skal de ut og kjøpe de siste julegavene, hevder Hege muntert.

EN GODHJERTET START PÅ JULAFTEN:  Hege Falstad-Fensbekk (fra venstre), blodgiver Trond Forsberg og fagansvarlig ved Blodbanken i Moss, Mona Pedersen Unnerud med velvillige blodgivere i bakgrunnen.

EN GODHJERTET START PÅ JULAFTEN: Hege Falstad-Fensbekk (fra venstre), blodgiver Trond Forsberg og fagansvarlig ved Blodbanken i Moss, Mona Pedersen Unnerud med velvillige blodgivere i bakgrunnen. Foto:

Det tilbakevises derimot av alle gutta som ligger i stolene og gir blod. De er i rute.

Født på julaften

I tillegg til god mat, venter også god drikke i aften.

– Jeg er amatørbrygger og skal drikke selvbrygget juleøl på tapp. Kanskje det er litt ekstra B-vitaminer i den, når jeg har brygget den selv? Og kanskje jeg bør unne meg et glass ekstra, for å bygge opp blodet mitt igjen, smiler Trond.

De lærde strides om hvilken dato Jesus kom til verden. Trond, derimot, ble født 24. desember 1964.

– Jo da, jeg har god erfaring med å ha bursdag på julaften. Det er artig å ha bursdag på en spesiell dag. Og det har lært meg tålmodighet, jeg får jo pakker bare én gang i året...

Blodrøde roser

På årets julaften fikk han litt ekstra. Blodgivere får alltid en liten gave som takk, og hos Blodbanken i Moss vanket det i tillegg en rose, type blodrød, på julaften. Samt bloddråpeformede pepperkaker.

– Og så gir det helt sikkert en ekstra god følelse å ha gjort noe så verdifullt som å hjelpe andre mennesker ved å gi blod, sier Hege Falstad-Fensbekk.

Artikkeltags