Hittil har 130 elever i Moss valgt CIS

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Children´s International School (CIS) starter i Moss til høsten og opplever stor søkning av elever. Hold musepekeren over hovedbildet for mer informasjon og video.

DEL

Administrator/eier Fredrik Hansen forteller at privatskolen opplever stor pågang fra interesserte foreldre og elever.

– Det kommer inn søknader om skoleplass hver eneste dag. Per dags dato har skolen vår mottatt over 330 søknader. Over 220 av søknadene gjelder elever som vil starte på CIS i Moss i august i år, sier Hansen.

Med den pågangen av søkere som skolen nå opplever, regner eierne med å ha nesten fulltegnet skole allerede ved oppstarten til høsten. CIS i Moss har fått godkjenning for å ta imot inntil 268 elever fordelt på 1. – 10. trinn.

– Av de 220 elevene som starter ved skolen vår i august, er 130 bosatt sentralt i Moss. Resten av elevene kommer fra Halden, Fredrikstad, Sarpsborg, Larkollen, Son, Rygge, Råde, Våler og Askim, samt fra utlandet. Skolen får en elevgruppe med internasjonal profil. Over 18 språk og enda flere nasjonaliteter er representert, sier Hansen.

Bytårnet

Moss Avis skrev i går om en mor til en elev på Bytårnet skole. Moren er bekymret for skolemiljøet på Bytårnet fordi flere etnisk norske elever der heler vil gå på CIS. Til høsten blir hennes sønn den eneste norske gutten i klassen.

Kommunalsjef Bjørn Olavesen er derimot ikke bekymret for at søkningen av elever til CIS skal gå utover kvaliteten på skoletilbudet ved Moss kommunes egne skoler.

– Når en ny skole etablerer seg i sentrum av Moss, er det helt naturlig en del av elevene på sentrumsskolen Bytårnet vil søke seg dit. Det er på ingen måte alarmerende at 15 og Bytårnets 450 elever har meldt overgang til CIS, sier Olavesen.

Han har per i dag ingen oversikt over hvor mange elever ved hver av de kommunale skolene som vil slutte og heller begynne på CIS.

– Vi har flytting av elever hele tiden. Og spesielt på denne tiden av året har vi mange flyttemeldinger. Foreldrene melder fra til de respektive skolene når de vil flytte elevene sine til en annen skole, sier Olavesen.

LES OGSÅ: Nytt liv i gamle fabrikklokaler

Det som derimot bekymrer Olavesen, er at barnetallet i Moss er synkende.

– I 2014 ble det for eksempel født 100 færre barn i Moss enn det som har vært gjennomsnittet de senere årene, sier Olavesen.

Moss kommune har i dag til sammen cirka 3500 elever i sine skoler.

Moss Avis har kontaktet alle skolene i Moss og spurt om hvor mange av deres elever som har meldt overgang til CIS så langt. Svarene er foreløpige, ettersom det stadig kommer nye søkere.

– Vi har ikke fått beskjed om at noen av elever har søkt om plass på CIS. Men vi vet om at et par elever som skulle ha startet her til høsten står på venteliste for plasser på CIS, sier rektor Kristin Borge Jensen på Hoppern skole.

Rektor Ellen Olavesen på Refsnes skole opplyser at ett barn i hennes skolekrets skal starte på 1. trinn ved CIS til høsten. Ellers har hun ikke fått beskjed om at noen av de nåværende Refsnes-elevene skal bytte skole.

– Per i dag har ingen av våre elever meldt overgang til CIS, sier rektor Karianne Utne Eliassen ved Åvangen skole.

Rektor Roger Andresen på Verket skole opplyser at det hittil er tre elever der som har bekreftet at de skal begynne på CIS til høsten.

Rektor Lars Michalsen på Nøkkeland skole sier at han per i dag har fått beskjed om at tre elever derfra går over til CIS i august.

– To elever ved Krapfoss skole har meldt overgang til CIS fra høsten av, opplyser rektor Ingeborg Refnin Jordbakke.

Moss Avis har ikke lyktes i å få svar fra Melløs, Reier og Ramberg skoler.

I Moss er det fra før av to privatskoler: Steinerskolen og Torerød skole. Disse mister noen få elever til CIS.

LES OGSÅ: Ny skole har søkere fra hele verden

Kulturforskjeller

Moren til en elev på Bytårnet skole som uttalte seg i Moss Avis i går, påpekte at det er stoe kulturforskjeller, noe hun særlig har registrert når det gjelder bursdagsfeiringer. Hennes sønn har for eksempel aldri vært i bursdag til noen i klassen, unntatt hos de to norske guttene som nå begynner på CIS.

Saken om at Bytårnet skole mister minst 15 elever til CIS har vakt stor debatt på moss-avis.no. Helle Tennøe Andersen skriver at hun opplever at denne artikkelen gir et annet inntrykk enn det hun selv har av Bytårnet skole og miljøer der.

– Jeg har selv to barn på Bytårnet. Vår opplevelse er at Bytårnet skole har en perfekt blanding av ulike kulturer, der den norske er den dominerende. At barna mine vokser opp sammen med barn med annen bakgrunn, gir dem viktig læring for livet. Og barnebursdager er det likevel flust av. Jeg håper ikke denne artikkelen skremmer familier bort fra Bytårnet skole. Mange kulturer skaper takhøyde og gir rom for individualitet for alle, skriver Tennøe Andersen.

Hun har snakket med en del foreldre som vurderer å søke sine barn inn på CIS. De har begrunnet dette med at CIS har større satsing på musikk- og kunstfag enn hva Moss kommunes skoler har.

– Jeg oppfordrer med dette Bytårnet til å ta opp konkurransen og investere tid og krefter på musikk og kunst. Med beliggenhet i samme lokaler som kulturskolen skulle det være mange spennende muligheter, anfører Tennøe Andersen videre.

Hansen opplyser at personalet med lærere og administrasjon er på plass for den nye skolen som åpner på Verket i Moss i august.

– Vi har fått flere erfarne og flinke lærere fra CIS i Fredrikstad, og internasjonale lærere med erfaring fra skoler i utlandet, sier Hansen.

30 arbeidere er nå i full sving med å bygge om de gamle fabrikklokalene til Peterson til skole. Inventar og uteleker er bestilt og underveis.

– Med god byggeledelse og flinke arbeidere går alt etter planen. Arbeidene pågår i alle tre etasjer samtidig, sier Hansen.

Artikkeltags