Trasket gatelangs i Moss

UIDENTIFISERT: Skilpadden er avhengig av at eierne melder seg.

UIDENTIFISERT: Skilpadden er avhengig av at eierne melder seg. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå håper eieren av Tropehagen Zoo at matmor eller matfar blir funnet i en fei.

DEL

Ved to-tiden mandag fikk dyrebutikken på Mosseporten en litt uvanlig gjest på disken: En skilpadde.

- Det var noen som hadde funnet den gående langs veien i Moss, forteller eier Monica Dragsten i Tropehagen Zoo.

God apetitt

Hun har ikke rukket å identifisere arten enda, men antar at det er en av de vanlige artene. Utfra størrelsen anslår hun at skilpadden i hvertfall er et par-tre år gammel.

- Den er i veldig god hold, og har tydelig vært stelt godt med. Den er ikke skadet på noe vis, men frisk og rask. Men den står og stanger og vil gjerne komme ut av transportburet, forteller hun.

Gjesten er tatt godt vare på i påvente av at en eier forhåpentligvis melder seg.

- Den har godt apetitt og har fått både mat, vann og et trygt bur, forteller hun, og understreker at skilpadden ikke er i dyrebutikken.

Haster

Selv om skilpadden har det fint, haster det med å finne eieren:

- Vi prøver å få ut informasjonen fortest mulig for å finne eiren, slik at den slipper å bli avlivet. Det er det som er utgangen for sånne som blir funnet uten identitet, forteller hun.

Dette skyldes de strenge reglene for skilpaddehold i Norge. I utgangspunktet er det ulovlig å ha disse dyrene, med noen unntak.

- Det finnes nok mange skilpadder i Norge, langt flere enn hva som er lovlig. Man kan søke Mattilsynet om lov til å holde dem, men det er bare noen få som får tillatelse på grunnlag av allergier og så videre.

Sjel

Dragsten har drevet dyrebutikk i 30 år, og hadde butikk i Trondheim før hun kom til Moss. Hun har aldri mottatt skilpadder som har vært funnet på denne måten tidligere, men har både solgt og har mulighet til å skaffe de skallkledte krypdyrene til folk som har fått søknaden sin innvilget fra Mattilsynet.

- Det er veldig artige dyr og krever ikke så mye. De kan bli veldig tamme mot eierne sine, og kjenne dem igjen. De har nok mer sjel enn det vi liker å tro.

Skilpaddene trives godt med å være utendørs i Norge om sommeren.

- Det er mange som lager inngjerding og dam til dem, så de kan gå ute og spise gress og bade. De er avhengig av sollys, og liker sommerlivet.

Å gå gatelangs i Moss er derimot langt fra ideelt.

- Det er godt at han ikke ble påkjørt. Og prisverdig at noen reagerte og gjorde noe med det, sier hun, og oppfordrer eieren til å ta kontakt på telefonnummer 92010820.

Artikkeltags