Ny sak om Norlandia-avvik ved Skoggata bo- og servicesenter

NOK: – Dette er nok et kontraktsbrudd av Norlandia, sier SVs gruppeleder May Hanssen og Øivind Tandberg-Hanssen som sitter i helse- og sosialutvalget for SV i Moss kommune.

NOK: – Dette er nok et kontraktsbrudd av Norlandia, sier SVs gruppeleder May Hanssen og Øivind Tandberg-Hanssen som sitter i helse- og sosialutvalget for SV i Moss kommune. Foto:

En ny sak om manglende avviksmelding er avdekket ved Skoggata bo- og servicesenter i Moss.

DEL

Det er Fagbladet som skriver dette i en artikkel som ble publisert lørdag. Der står det om en ALS-pasient og beboer ved sykehjemmet som to ganger har vært utsatt for livstruende uhell der kanylen hun puster gjennom i halsen, er dratt ut. Avviket ble ikke rapportert til kommunen. Pasienten ble rammet av den alvorlige nervesykdommen ALS for seks år siden.

Dette er andre gang på kort tid at sykehjemmet er i søkelyset. Forrige gang var i august da en pasient hadde levende fluelarver i sårene på foten fem dager før han døde. Da hadde hudlegen påpekt feil sårbehandling ved fem av åtte kontroller.

- Må vite at tjenestene fungerer

Det er May Hanssen og Øivind Tandberg-Hanssen i SV som tipser Moss Avis om saken.

– Dette er nok et kontraktsbrudd av Norlandia og en forlengelse av forrige sak hvor det heller ikke ble meldt avvik. Vi vil nå jobbe for at kontrakten med Norlandia avbrytes og at kommunen overtar driften, sier SV-politikerne og fortsetter:

– Som politikere har vi et ansvar for tjenestene som ytes i kommunen og vi må vite at tjenestene fungerer. Det at det ikke meldes om så alvorlige feil gjør at vi ikke får vite hva som skjer før pårørende og verger står fram med sine saker.

Fortvilet

Arash Soltani har vært verge for denne pasienten i ett år. Nå er han fortvilet og har fått nok. Til Fagbladet sier han at han flere ganger har vært nær ved å bryte vanlige varslingsrutiner for å gå til media. Nå vil han ikke sitte stille lenger med sin historie.

Soltani kjenner pasienten både som tidligere ansatt ved Skoggata bo- og servicesenter, og senere som verge. Han jobbet i det såkalte respiratorteamet ved senteret i Skoggata.

Pasienten som saken dreier seg om har maksimal lungekapasitet for 12 sekunder. Hun forteller om to uhell med kanylen hun puster gjennom. Uhell som kan koste henne livet. Når kanylen blir dratt ut, står det nemlig bare om sekunder før hun vil bli kvalt. Ansatte ved Norlandia i Skoggata har bekreftet siste uhell, som skjedde 18. juni i sommer, ifølge Fagbladet.

Kommunalsjef Gro Gustavsen i Moss kommune bekrefter overfor Fagbladet at kommunen ikke har mottatt avviksmelding.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I SØKELYSET: Skoggata bo- og servicesenter driftes av Norlandia.

I SØKELYSET: Skoggata bo- og servicesenter driftes av Norlandia. Foto:

Vil ikke kommentere

Norlandia vil ikke kommentere den nye saken ved bo- og servicesenteret de driver i Skoggata. Landdirektør for Norlandia, Riikka Aubert, viser til taushetsplikten, selv om Fagbladet er skriftlig frigjort fra taushetsplikt signert av verge og muntlig bekreftet av pasienten selv. Moss Avis forsøkte å få en kommentar fra divisjonsdirektør Hulda Gunnlaugsdottir lørdag ettermiddag.

– Jeg finner meg ikke i dette lenger. Vi bevilger penger og må vite at tjenestene fungerer. Dette er rett og slett uverdig, sier May Hansen, gruppeleder for SV.

Soltani hevder i artikkelen at de som var til stede under uhellet, ikke hadde rett kompetanse. I dette tilfellet falt kanylen på gulvet, men ble brukt på nytt, ifølge Soltani.

– Når slikt skjer, er journalføring og avviksmelding veldig viktig for videre oppfølging og tiltak mot eventuelle infeksjoner, sier han.

- Ikke valgkamp

13. august fikk beboeren erfare at ikke alle hadde kompetanse for å bruke hennes spesielle dusjstol. Hun fikk en vridning i ryggen og store smerter. Forholdet er journalført hos Norlandia, men heller ikke dette ble meldt videre til Moss kommune.

– Vi har kjempet for bedre ressurser innenfor helse- og omsorgssektoren i seks år så dette er ikke valgkamp, men det gir en ekstra dimensjon når det kommer fram en sak til nå, sier Øivind Tandberg-Hanssen som sitter i helse- og sosialutvalget i Moss kommune.

Sent lørdag kveld fikk Moss Avis en lang mail fra Norlandia-direktør Riikka Aubert der hun blant annet understreker at de tar den siste tids avvikssklager på aller høyeste alvor og at de skal gå gjennom alle rutiner på nytt for å sikre at beboere får god pleie og at pårørende blir godt ivaretattLes hele Norlandia-direktørens brev her.

Fagbladet

Fagbladet er et fagblad og et nettsted som utgis av Fagforbundet.

Det er det største tidsskriftet i norsk fagbevegelse, og har et opplag på ca. 355 000.

Det ble stiftet da Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund slo seg sammen i 2003.

Artikkeltags