Nå kan de hjelpe familier i Moss med barn i skolealder

HJELP TIL FLERE: Therese Lerstad (t.v.) og Ingvild Vatne er glad for at Home-Start Moss nå også kan hjelpe familier med barn i skolealder.

HJELP TIL FLERE: Therese Lerstad (t.v.) og Ingvild Vatne er glad for at Home-Start Moss nå også kan hjelpe familier med barn i skolealder. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Home-Start Moss har fått én million kroner av Sparebank1 Stiftelsen Østfold Akershus. Gaven gjør at de også kan hjelpe familier med barn i skolealder de neste tre årene, i tillegg til småbarnsfamilier.

DEL

– Takket være denne pengegaven kan vi nå delta i et nasjonalt prøveprosjekt, der fire lokalavdelinger blir Home-Start pluss i en forsøksperiode på tre år, sier koordinator Ingvild Vatne i Home-Start Familiekontakten Moss.

Home-Start er et lavterskeltilbud, og et krav for å få hjelp er at familiene må ha minst ett barn under skolepliktig alder. Det treårige pilotprosjektet som starter nå er rettet mot familier som har minst ett barn mellom 6–16 år.

Les også: Fembarnsmor fra Moss til Hellas for å hjelpe

– Mange familier trenger litt starthjelp i begynnelsen. Men det er jo ikke sånn at alt nødvendigvis blir bra i en familie bare alle barna har begynt på skolen. Familier kan ha mange utfordringer også i de årene ungene går på skolen, sier Vatne.

Ny stilling

En del av de pengene Home-Start Moss har fått brukes på en ny, 40 prosents koordinatorstilling, som skal jobbe med familiene med barn i skolealder. Stillingen varer i tre år, med start i januar 2019. Home-Start holder til i Frivillighetens hus i Byfogd Sandbergs gate 5 på Høienhald.

Les også: Baby ble reddet

Det er Therese Lerstad som er ansatt i den nyopprettede koordinatorstillingen. Hun er godt kjent med Home-Start Moss fra før og er også ansatt i 20 prosents stilling som aktivitetsleder der.

Les også: Mer moro for flere barn

– Vi har allerede fått fire-fem henvendelser fra familier i Moss som gjerne vil ha hjelp fra Home-Start, men som ikke ville ha fått det etter de ordinære kriteriene fordi ingen av barna er under skolepliktig alder. Så vi vet at det er behov for et tilbud også til familier med barn som går på skolen, sier Vatne og Lerstad.

Trenger frivillige

Nå skal det rekrutteres frivillige familiekontakter, som vil bistå de nye familiene. De vil få et åtte ukers kurs før de starter på oppgavene sine.

– I det ordinære Home-Start-tilbudet vårt er det mange babyer. Men det er noe helt annet å hjelpe et barn i skolealder enn å trille tur med et spedbarn i vogn. Vi håper at også flere menn vil melde seg som frivillige nå som de får mulighet til å følge opp litt større barn og ta dem med på fisketur eller andre aktiviteter, sier Vatne og Lerstad.

Les også: Home-Start Moss trenger flere familiekontakter

Travle dager

– Hovedfokuset for prøveprosjektet er at hverdagene med barn er gode, men travle, og at det av og til er små forskjeller som kan gjøre at man mestrer hverdagen bedre, sier Vatne og Lerstad.

Eksempler på hjelp som familier kan få fra Home-Start er noen å prate med, praktisk hjelp, råd i oppdragelse, leksehjelp eller bistand til å utvide sitt sosiale nettverk gjennom samvær med andre.

Les også: Mer penger til fattige familier i Moss

Home-Start er støttespiller for mange forskjellige slags familier. Kjennetegnet for de fleste er at de har annet lite nettverk og manglende eller ingen familiestøtte.

Mange har også andre utfordringer, for eksempel nedsatt funksjonsevne hos foreldre og/eller barn, problematikk knyttet opp mot rus og psykiatri eller dårlig råd.

Home-Start familiekontakten

  • Home-Start Familiekontakten Moss ble startet av Moss og omegn kvinneråd i oktober 2011.
  • Tilbudet er rettet mot alle barnefamilier som bor i Moss.
  • Home-Start er et supplement til det offentlige hjelpetilbudet.
  • Hjelpen fra Home-Start tilbys i form av regelmessig kontakt som utføres av frivillige familiekontakter cirka 2-4 timer i uken i minimum et halvt år.
  • I dag er det et krav om at familier må ha minst ett barn under skolepliktig alder for å få bistand fra Home-Start.
  • Home-Start-avdelingene i Moss, Larvik, Bærum og Trøgstad skal nå delta i et treårig prøveprosjekt, der mist ett barn er i alderen 6-16 år.

Artikkeltags