Spennende fisketokt på brygga

FISKELYKKE: Fv Son Cao, Iselin og Adrian liker å være ute og fiske sammen, selv om det ikke blir så ofte. Kantnål er det første gang de støter på.

FISKELYKKE: Fv Son Cao, Iselin og Adrian liker å være ute og fiske sammen, selv om det ikke blir så ofte. Kantnål er det første gang de støter på. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Tirsdag ettermiddag var Son Cao sammen med barna Iselin (6) og Adrian (8) for å fiske på Fleisher Brygge, da de ble oppmerksom på en rundt 30-40 centimeter lang fisk, som så litt ut som en slange med dragehode.

– Den svømte opp på trappa, og vi fanget den rett i bøtta. Vi har ikke sett en sånn fisk før, og var nysgjerrig på hva det var, forteller Cao.

Heller ikke et par forbipasserende som stanset opp for å se på skapningen, kunne huske å ha sett den slanke fisken tidligere.

– Den er kul og spesiell, sier Iselin og Adrian, som slapp fisken ut  i sjøen igjen, etter å ha studert den en liten stund.

Jan Ingar Iversen Båtvik som er førstelektor ved Høgskolen i Østfold, kjenner imidlertid godt til arten.

– Dette er trolig en stor kantnål. Fisken tilhører nålefiskene, og det er bare et par-tre av dem som blir så store som denne. Ringene langs kroppen er også ganske typisk for stor kantnål. Den kan bli opptil 50 cm lang og tilhører grunne områder ned til ca 20 meters dyp, gjerne med mye ålegras og annen tang.

KARAKTERISTISK:  Kantnålen er ikke sjelden, men allikevel fascinerende.

KARAKTERISTISK: Kantnålen er ikke sjelden, men allikevel fascinerende. Foto:

Verdenssensasjon

Fisken er ifølge Båtvik kjent langs kysten nord til rundt Møre, og ellers rundt England-Irland og langs kysten ned til Middelhavet.

– Den er ingen sjeldenhet, men den er alltid morsom å finne. En interessant ting med nålefiskene er at hunnen plasserer eggene i en rugepose hos hannen og som dermed ruger ut eggene. Gamle Carl von Linne var sikker på at han her hadde funnet en verdenssensasjon i biologien da det hos disse fiskene ser ut som det der hannen som gyter/føder unger og ikke hunnen som ellers er vanlig i dyreriket. Senere ble det vist at det nok er hunnen som lager eggene, men at de får være i hannens rugepose i buken før de klekkes som små fiskelarver.

TILBAKE: Nålefisken ble sluppet ut igjen på trappa på Fleischer Brygge, etter en liten visitt i bøtta.

TILBAKE: Nålefisken ble sluppet ut igjen på trappa på Fleischer Brygge, etter en liten visitt i bøtta. Foto:

DRAGE: Hodet minner litt om en drage.

DRAGE: Hodet minner litt om en drage. Foto:

Artikkeltags