Hvordan ble mossedistriktet en del av verdenshandelen?

Handel og forbruk i norske småbyer på 1700-tallet er tema når historiker Amund Pedersen gjester Losen i Larkollen torsdag kveld. Se foredraget direkte på moss-avis.no fra klokken 19:00.

DEL

Historiker Amund Pedersen arbeider som bygdebokforfatter for Kvinesdal kommune. Han er også styreleder for Tidvis AS som driver med interaktiv historie- og vitenskapsformidling. I forbindelse med utviklingen av tollistedatabasen har han vært tilknyttet Norsk Lokalhistorisk institutt. Han var i 2016 forfatter for bind 2 av Kragerø bys historie.

På Losen i kveld skal han vise hvordan Moss og området rundt ble en del av verdenshandelen gjennom økende handel.

Unike kilder

Pedersen vil også gi en introduksjon til en av de mest spennende og unike kildene til denne handelen, nemlig tollprotokollene hvor alle varene ble registrert.

Disse tollistene, som er bevart for store deler av 16- og 1700-tallet, er digitalisert og tilgjengeliggjort av Norsk Lokalhistorisk Institutt og Tidvis AS og gir alle interesserte mulighet til å gå på skattejakt i 1700-tallets handelshistorie på egen hånd.

1700-tallet var århundret da verden kom inn i stuene til folk. Nye produkter, bragt til landet med skip fra alle verdenshjørner, stimulerte sansene til folk på nye måter. Kaffe, te, tobakk, myke tekstiler, eksotiske krydder endret folks forhold til forbruk og nytelse.

Småbyene hadde en viktig rolle

Det var de norske småbyene langs kysten som var innfallsporten til de nye produktene. Her bodde og virket skipperne, skipsrederne, borgerne og kjøpmennene som både fraktet, forhandlet og forbrukte de nye produktene. Gjennom byene kom også den nye verden ut til bygdene rundt. Tollsteder som Larkollen spilte også en viktig rolle.

Foredraget Handel og forbruk i norske småbyer på 1700-tallet kan du få med deg direkte på Losen fra klokken 19:00 til 20:00 eller se opptak av foredraget på moss-avis.no.

Artikkeltags