Ti Råde-politikere har meldt seg ut av partiet. Helge André Njåstad (Frp): – Jeg vil ikke gi dem mer oppmerksomhet

Kollektiv utmeldelse: Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevaage, Kjersti Bakker, Arild Norum, Terje Lerstein, Merethe Ekeberg, Fredrikke Stensrød og Stine Stensrød melder seg ut av Frp som en reaksjon på partiets oppfølging av varslene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Reidun Isebakke og Stephan Bergmann Johansen melder seg også ut, men var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Kollektiv utmeldelse: Odd-Roger Duun, Ivar Øvrevaage, Kjersti Bakker, Arild Norum, Terje Lerstein, Merethe Ekeberg, Fredrikke Stensrød og Stine Stensrød melder seg ut av Frp som en reaksjon på partiets oppfølging av varslene mot stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Reidun Isebakke og Stephan Bergmann Johansen melder seg også ut, men var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto:

Helge André Njåstad, leder av Frps organisasjonsutvalg, sier han ikke ønsker å gi Råde-politikerne mer oppmerksomhet. Det etter at styret og kommunestyret samlet meldte seg ut av partiet som en reaksjon på partiets håndtering av Leirstein-sakene.

DEL

– Det er åpenbart at når de gjør det så konkret, har de et ønske om oppmerksomhet rundt det, og skade partiet. Jeg ønsker ikke å bidra til å gi dem mer oppmerksomhet, sier Helge André Njåstad, leder av Frps organisasjonsutvalg.

Han viser til den kollektive Frp-utmeldelsen i Råde. Styret og kommunestyregruppen i Råde Frp opplyste søndag at de melder seg samlet ut av partiet. Det som en reaksjon på partiets oppfølging av varslene mot stortingsrepresentant for Østfold, Ulf Leirstein.

– Vi er skuffet over at så alvorlige saker ikke har blitt tatt på alvor, og over at man er mer opptatt av å tilsløre og tie, enn av å rydde opp i en ukultur det har vært varslet om over år, heter det i pressemeldingen fra Råde Frp.

Les også: Opprør i Råde Frp etter Leirstein-sakene

Ikke flere reaksjoner

– Ti lokalpolitikere har meldt seg ut. Tar dere noe selvkritikk for håndteringen av Leirstein-sakene?

– Vi har håndtert, fulgt opp og tatt dette veldig alvorlig. Kritikken kjenner jeg meg ikke igjen i. Noen involverte har nok ønsket seg en annen konklusjon, svarer Njåstad.

Han sier Frp ikke har fått noen flere reaksjoner knyttet til håndtering av Leirstein-sakene. Heller ikke leder i Moss Frp, Roger Madsen, kjenner til reaksjoner utover utmeldelsene i Råde.

– Som leder i Moss Frp har jeg ikke fått noen reaksjoner slik man opplever i Råde Frp. For øvrig så er partiet ferdig med saken og jeg har ingen ytterligere kommentarer, skriver Madsen i en sms til Moss Avis.

Også Frp-leder Siv Jensen ble først orientert om utmeldelsene i Råde søndag.

– Vi tar sakene på største alvor, og vi er opptatt av å ha en god organisasjonskultur. Vi har bedt alle våre lag om å sette våre retningslinjer på dagsorden for å øke bevisstheten om dette, sier Jensen til Aftenposten.

– Ingen kommentar

Fylkesleder i Østfold Frp, Leif Eriksen, har så langt ikke besvart Moss Avis' henvendelser. Men overfor Fredriksstad Blad svarer han følgende på kritikken fra Råde-politikerne søndag:

– Det får stå for deres egen regning. Det er veldig trist at de tar dette valget, men jeg har ingen annen kommentar enn at det er frivillig å være med i et parti. Jeg føler at Østfold Frp har forholdt seg til partiet sentralt. Det er de som har fått varslingene og som har behandlet dem. Varslene har ikke vært innom fylkespartiet, sier han om Leirstein-sakene.

Gruppeleder for Moss Frp, Anne Bramo, sier «ingen kommentar» til spørsmål rundt Råde-utmeldelsene og Leirstein-sakene generelt.

– Mange reagerer

Varaordfører i Råde, Frederikke Stensrød, sier hun ikke har noen andre tanker rundt Njåstads svar på kritikken enn at «han for stå for det svaret han gir. Det er alltid to oppfattelser av en sak.»

Hun legger til at det ikke var en enkel avgjørelse å melde seg ut av partiet.

– Det var ingen lett avgjørelse å ta. Dette et mennesker som har vært med helt siden starten og brukt mye tid på partiet, både av fritiden og som lokalpolitiker, sier hun.

– Har du hørt om andre lokallag som reagerer på håndteringen av saken?

– Det en mange enkeltpersoner som reagerer, men det er vanskelig å spekulere i. Vi har gjort det vi mente var riktig. Dessverre følte vi at vi måtte havne på denne løsningen, sier Stensrød.

Stensrød forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter den kollektive utmeldelsen, samt en og annen negativ kommentar som hun sier har kommet fra Frp-ere.

Nå skal hun over til Høyre, og på spørsmål fra Nettavisen om hva Høyre har gjort annerledes i sin håndtering av varslersakene, svarer hun følgene:

– Jeg føler at Høyre har tatt varslerne mer på alvor, og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har tydelig stilt seg på varslernes side.

– Vi skal fortsette å stå på for Rådes innbyggere og være med på å utvikle bygda vår videre. Det er vi lovlig valgt til å gjøre, men det blir heretter som medlemmer av partiet Høyre, heter det i pressemeldingen fra Råde-politikerne.

Bekymret for ungdommen

Råde-politikerne sier de ser på det som alvorlig at partiet velger «å verne en voksen stortingsrepresentant som innrømmer å ha gjort disse tingene, fremfor å ta ungdommene som har blitt utsatt for dette på alvor.» De er bekymret for rekruttering av ungdom til politikken.

– Det er et feilaktig bilde som tegnes av våre ungdommer. Det framstår som om noen ønsker å bruke denne saken til å sverte partiet. Derfor vil jeg ikke uttale meg mer om dette, sa Njåstad til NRK søndag.

Ulf Leirstein har ikke besvart Moss Avis' henvendelse om han har noen kommentar rundt den kollektive utmeldelsen og bakgrunnen for den.

Her er listen over Råde-politikerne som melder seg ut av Frp og inn i Høyre:

Frederikke Stensrød, varaordfører

Arild Norum, lokallagsleder, vara til kommunestyret

Kjersti Bakker, kommunestyre, gruppeleder

Ivar Øvrevåge, kommunestyre

Merethe S. Ekeberg, kommunestyre

Stine H. Stensrød, kommunestyre

Odd Roger Duun, vara til kommunestyret

Reidun Isebakke, vara til kommunestyret

Terje Lerstein, vara til kommunestyret

Stephan B. Johansen, vara til kommunestyret

Artikkeltags