«Koker'n» skal jevnes med jorden

DET VAR EN GANG: Kveldsstemning fra den gang driften ved Peterson gikk for fullt.

DET VAR EN GANG: Kveldsstemning fra den gang driften ved Peterson gikk for fullt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Høye vedlikeholdskostnader for «Koker'n» fører til at den nå skal demonteres og at deler av den skal gjenoppstå som et kunstverk.

DEL

– Det er snakk om kostnader rundt 20 millioner kroner for vedlikehold og bevaring av «Koker'n», «Fimpen» og «Massetårnet». Dette er penger vi ønsker å bruke på andre områder av tomten, sier Jan Erik Kristiansen, som er direktør i Höegh Eiendom Moss som står bak utbyggingen av Peterson-tomta.

– Men vi jobber med å gjenskape et symbol som vil uttrykke industrihistorien fra Peterson, hvor elementer fra de tre nevnte installasjonene vil bli brukt. Vi har engasjert kunstnere som ser på akkurat den biten, men vi vet ikke helt hva vi lander på enda, legger Kristiansen til.

60 meter

Byantikvar Berit Kolden har vært involvert i prosessen og bekrefter Kristiansens tanker.

– Höegh Eiendom, Moss kommune og Fylkeskonservatoren har jobbet sammen etter at prisoverslaget for vedlikeholdet ble klart. Rådmann Bente Hedum var også klar på at man ikke skulle bruke kommunens penger til dette prosjektet og dermed opprettet Höegh Eiendom kontakt med kunstnere for å finne andre måter å ta vare på byhistorien som disse symbolene er, forklarer Kolden.

Fliskokeren, som altså på folkemunne er kjent som «Koker'n» ble tatt i bruk søndag 18. april 1971. Med sine 60 meter i høyde har den siden den gang gitt Peterson et helt spesielt uttrykk.

– «Koker'n» har gitt det største uttrykket av byens glitrende industrihistorie og gjør det den dag i dag. Jeg har sagt til Höegh Eiendom siden de kjøpte tomta at de må ta vare på disse symbolene, men den kampen er nok tapt nå og jeg får rett og slett tårer i øynene, sier Arbeiderparti-politiker Erik Roth Nilsen.

– Men når det er sagt så har jeg sett skisser av hva man har tenkt til å gjøre og disse ser veldig bra ut, legger han til.

– Hva er tenkt?

– Det vil bli et frittstående symbol med et samtidskunst-uttrykk. Peterson-historien vil helt klart være der gjennom dette, svarer han.

Symbol

Höeghs Jan Erik Kristiansen bekrefter at de har hatt møter med Erik Roth Nilsen.

– Ja, det har vi hatt og vi har forklart at vi sammen med de nevnte parter ønsker å komme fram til en løsning som vil heve området og hele kommunen. Vårt ønske er at innbyggerne i Moss skal fortsette å føle en tilknytning til Peterson gjennom det symbolet vi ender opp med, kommenterer han.

Utbyggingsavtale og områderegulering for Verket (Peterson-området) skal behandles i MTS-utvalget (Miljø, teknikk og samferdsel) onsdag 26. august og der vil nok de tre Peterson-symbolene være oppe til diskusjon.

– Det ser jeg ikke bort ifra, avrunder Roth Nilsen som sitter i MTS-utvalget.

MARKANT: «Koker'n» blir snart kun å finne i historiebøkene...

MARKANT: «Koker'n» blir snart kun å finne i historiebøkene... Foto:

Artikkeltags