Katten til familien Karlsen måtte amputere halen – frykter mishandling

I SMERTER: Line Karlsen og datteren Amanda Sofie tok med katten på Moss dyreklinikk da de oppdaget at hun hadde store smerter. Som følge at dette måtte halen amputeres.

I SMERTER: Line Karlsen og datteren Amanda Sofie tok med katten på Moss dyreklinikk da de oppdaget at hun hadde store smerter. Som følge at dette måtte halen amputeres. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Katten til Line Karlsen kom hjem med store smerter lille julaften. Denne uken måtte 20 centimeter av halen amputeres.

DEL

I juni fikk familien Karlsen, som bor på Bergersborg på Jeløy i Moss, et nytt familiemedlem på fire bein: katten Emma Marie, som da var 12 uker gammel.

– Hun er et fullverdig familiemedlem som alle er veldig glad i. Nå frykter vi at noen har mishandlet henne og det gjør veldig vondt å tenke på, sier Line Karlsen.

Vi møter henne da hun henter katten på Moss dyreklinikk. Der har veterinærer måttet amputere 20 centimeter av halen.

– Emma er en glad, leken kattunge, som så mange andre katter liker å være ute om natten. Det var hun også natt til 23. desember. Da hun kom hjem på morgenen hang hun veldig i ryggen og bakbeina og hadde tydelige smerter, forteller Karlsen.

REDD: Line Karlsen er redd noen har mishandlet katten hennes, som gjorde at halen måtte amputeres.

REDD: Line Karlsen er redd noen har mishandlet katten hennes, som gjorde at halen måtte amputeres. Foto:

Måtte amputere

Hun fryktet først at katten var påkjørt og kjørte til Moss dyreklinikk.

– Bildene viste at hun ikke var påkjørt, men hun er dratt så hardt i halen at hun har fått kraftig betennelse og var lam, sier hun.

Veterinæren håpet det ville bli bedre og satt katten på antibiotika og smertestillende i én uke.

– Hun var helt rar, stakkar. Lå stort sett bare og sov. Etter fem dager kunne hun bruke halen litt, men den nederste delen så vi ingen bevegelse i, sier Karlsen.

Mandag denne uken oppdaget Karlsen at denne delen av halen fikk en skorpe, for så å bli helt svart.

– Vi dro rett tilbake til veterinæren, som fant ut at halen var død. Dermed måtte hun amputere, sier Karlsen.

Da Emma ble hentet onsdag ettermiddag var det kun med en liten halestump igjen. Cirka 20 centimeter måtte fjernes.

– Veterinæren forklarte at det skal mye til for å forårsake slike skader. At noen kan finne på å gjøre slikt mot forsvarsløse dyr gjør meg bare sint, sier Karlsen.

– Kan ikke konkludere

Veterinær på Moss dyreklinikk, Adolfo Menendez, sier til Moss Avis at mishandling er én av flere mulige scenarioer:

– Vi kan ikke konkludere med noe når ingen har sett noe, sier Menendez.

Han utførte ikke amputasjonen, men så katten da Line Karlsen tok den med til dyreklinikken første gang.

– Katten hadde vondt og en hevelse i haleroten. Hele halen var lam. Dette kan ha flere årsaker, men vi konkluderte med at det var på grunn av traume. Og det kan ha skjedd på flere måter: Katten kan ha falt ned fra et tre og landet på bakenden og halen, den kan ha satt fast halen i noe og skadet seg idet den skulle få halen løs – eller at noen personer kan ha tatt den i halen. Hva som er riktig er helt umulig å si siden ingen har sett noe, sier Menendez.

Karlsen frykter det er mishandling og er redd for å slippe katten ut igjen.

– Jeg er redd det er noen i området som har gjort dette mot henne, og kvier meg derfor for å slippe henne ut alene igjen, sier Karlsen.

Katter spesielt utsatt

Leder for Noah, organisasjonen som kjemper for dyrs rettigheter, Siri Martinsen, forteller at katter er spesielt utsatt for tilfeldig vold.

– En nærliggende forklaring er at katter er sårbare fordi de ikke går på tur med mennesker, men er ute alene. Men det er også forsket på at mange utøver vold mot katter fordi de har et hat mot katter, noe som selvsagt er både ulovlig og ikke akseptabelt, sier Martinsen.

KORT HALE: Denne uken måtte katten Emma Marie amputere halen cirka 20 centimeter, som nå er bandasjert.

KORT HALE: Denne uken måtte katten Emma Marie amputere halen cirka 20 centimeter, som nå er bandasjert. Foto:

At eieren til katten Emma Marie er redd for å slippe ut katten igjen, forstår Martinsen godt.

– I flere saker har vi faktisk rådet familier til å ha kattene inne når slikt har skjedd. I denne saken ville jeg rådet de til å ha katten ute under oppsyn og advare andre katteeiere i området, sier hun.

26 saker i 2016

I 2016 ble det registrert 26 saker i Østfold som går på dyrevelferd. Tallet er høyere enn det man så i 2014 og 2015, forteller Øystein Stavdal Paulsen, kommunikasjonsrådgiver i Øst politidistrikt.

Martinsen i NOAH er glad tallene blir høyere.

– De siste årene har det blitt en større bevisstgjøring rundt mishandling av dyr. Nå tør folk oftere å anmelde forhold enn hva vi så tidligere. Det er vi glad for og vi håper at denne bevisstgjøringen vil føre til at det blir mer utrygt for de som mishandler dyr, at de er redde for å bli sett og tatt bilder av . På sikt håper vi at dette kan gjøre at tallene går ned, sier Martinsen.

Artikkeltags