Marsjerte for jernbaneutredning

Aksjonsgruppa «Stopp planen om utvidelse av Moss havn» holdt samling i borggården på Rådhuset i Moss.

Aksjonsgruppa «Stopp planen om utvidelse av Moss havn» holdt samling i borggården på Rådhuset i Moss. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mens deler av befolkningen feiret Mossedagene med et stykke av den lange marsipankaken i gågata torsdag ettermiddag, troppet andre opp utenfor Rådhuset for å vise sin motstand mot den planlagte jernbaneutbyggingen gjennom sentrum. Samtidig fremmet de et ønske om at det gjennomføres en folkeavstemning om utredning av en alternativ trasé med langtunnel til Carlberg gård, og jernbanestasjon i fjell under byen.

- Våre folkevalgte gjør en flott jobb i mange saker, men her er de i fullstendig utakt og behandler innbyggerne som politiske motstandere, sa Eirik Stridsklev Nilsen i aksjonsgruppa «Stopp planen om utvidelse av Moss havn», som understreket at det er nå man har muligheten til å forme byens fremtid.

- Alle byer drømmer om en sjøside som Moss nesten er alene om å ha. Den er helt unik og må brukes til noe bedre. Det er ingen som ber om noen revolusjon, men vi vil at byens beste skal være styrende, sa han.

Førstkommende mandag vil varaordfører Benedicte Lund (MDG), Arild Svenson (FrP) og Eirik Tveiten (Rødt) i en interpellasjon be om at bystyret tar opp til behandling spørsmål om en slik folkeavstenming. Tanken er at en folkeavstemning kan foregå samtidig med Stortingsvalget, og dermed ikke bety noen omfattende organisering eller store ekstrautgifter. Alle de tre politikerne holdt appeller under torsdagens markering ved rådhuset.

- Dette her er jo noe vi har kjempet for i lang tid. Det burde vært et annet alternativ enn det som vi ser, eller mest sannsynlig kommer til å se bli resultatet i Moss, sa Svenson.

- Kampen er ikke slutt, toget har ikke gått, sa Eirik Tveiten.

Etter appellene marsjerte folket ned mot søndre jernbaneovergang via Fjordveien, Nyquists gate og Værlegata og derfra videre opp Boyebakken og Fjordveien.

- Grunnen til at vi går denne løypa er for å symbolisere hvordan byen blir gravd opp og grøften mellom innbyggerne og politikerne, sa Nilsen.

11-åringene Aurora Dahl, Oda Wibye og Viola Vedvik stilte opp i toget med egen plakat med påskriften "Ikke ødelegg byen vår!!!!!".

- Vi vil ikke at halve byen skal bli gravd opp, sa de.

Asgeir Nesøen og Gro Gangfløt kom fra Fredrikstad for å delta.

- Det er en ren støtteerklæring fordi vi har så beslektede problemer, sier Nesøen, som sitter i styret for Aksjon Rett Linje; en politisk uavhengig aksjonsgruppe som arbeider for en fremtidsrettet og godt fundert InterCity-utbygging i Østfold.

De deltok i marsjen sammen med Marthe Nesøen; som har flyttet fra Fredrikstad via Oslo til Moss. Nå pendler hun hver dag mellom Jeløy og Oslo.

- Jeg mener at langtunell vil være et bedre alternativ, sier hun.

- Men det er ingen som har spurt pendlerne, påpekte Asgeir Nesøen.

Artikkeltags