Gå til sidens hovedinnhold

Kattungen Guro har fått et nytt hjem

Artikkelen er over 4 år gammel

Kattungen Guro ble funnet sammen med søsteren Thea i en barnehage. Framtiden så mørk ut, helt til Kattehuset i Moss tok kattungene til seg og fant hyggelige fosterhjem til dem.

Familien Wilskow gleder seg veldig til å adoptere en liten kattunge fra Kattehuset i Moss. Kattungen Guro ble funnet sammen med søsteren Thea i en barnehage i Vestby. Søsteren er allerede satt bort til en familie, og nå skal Guro også få et trygt hjem.

Kattehuset i Moss er en frivillig organisasjon som tar til seg katter og andre hjelpeløse dyr som trenger et sted å bo.

– Vi har funnet nye hjem til nærmere hundre katter i år, sier Anita Bækkevold som er frivillig for Kattehuset. Akkurat nå jobber vi mye med å finne familier til forlatte kattunger.

Tidligere i sommer har Kattehuset funnet et stort antall forlatte kattunger. Ofte blir de plassert på strategiske steder hvor eieren vet at de blir funnet. De frivillige har fått telefoner om kattunger i barnehager og i søppelsekker.

– Jeg blir utrolig lei meg når vi finner katter som er dumpet. Jeg kunne ønske de heller ga beskjed til oss, så ville vi hjulpet til så godt som mulig, fortsetter hun.

Ny familie

Familien Wilskow skulle egentlig hente kattungen Timmy som ble funnet i en søppelsekk tidligere i sommer. Timmy og to andre kattunger fra Kattehuset var hos en midlertidig fosterfamilie i Moss. Dagen før overlevering brant det i fosterfamiliens hjem, og kattungene klarte ikke reddes. Wilskow og barna var veldig lei seg, men bestemte seg etter hvert for å adoptere en annen kattunge som var funnet.

Opp i alt det triste ønsker Anita Bækkevold å rose de flinke og engasjerte dyremenneskene som hjelper til når det trengs. Familien Wilskow er en av familiene som stiller opp.

– Siden vi er en frivillig organisasjon trenger vi stadig nye frivillige, sier Bækkevold.

Wilskow hadde egentlig ikke planer om å ha flere katter, men da de så at Kattehuset trengte fosterfamilier meldte de seg. Den katteglade familien har allerede en voksen katt som heter Herman, som også er hentet fra Kattehuset.

– Vi har brukt Kattehuset mye og har god erfaring med å adoptere en voksen katt. For noen år siden hentet vi Hermanpus. Vi har også levert en katt som vi matet omtrent et år. Det er første gang vi adopterer en kattunge, de er veldig søte, men ofte litt ville. Vi håper at Hermanpus kan oppdra den lille katten litt, sier Marie Wilskow, kattungens nye mor.

Navnet Herman er tydelig en gjenganger i Wilskow-slekten. Både faren og sønnen til Marie Wilskow heter Herman. Da de hørte om katten med samme navn måtte de bare adoptere den.

– Jeg synes det er veldig morsomt med menneskenavn på katter. Våre tidligere katter het Svein og Anton, nå er det lille Guro og Herman. Hvis man roper på Herman på tunet hos oss kan man risikere at en mann på 70, en gutt på 9 og en katt kommer tuslende.

Viktig ansvar

Det følger et stort ansvar å eie et dyr og det skal behandles som et familiemedlem, mener Bækkevold.

– Katteeieren må ha råd til å gå til veterinæren. Vaksine, chip, helsesjekk og kastrering er helt nødvendig. Det kan være dyrt, og derfor er det lurt å forsikre katten sin. Kattungene vi adopterer bort er ferdig chippet og vaksinert for en veldig rimelig sum, forsetter Anita Bækkevold. 

Utenom den vanlige helsedelen mener Marie Wilskow at katten kun trenger mat og masse kjærlighet.

– Jeg liker katter fordi de er så selvstendige. Du forteller ikke en katt hva den skal gjøre, den lever sitt eget liv, sier Marie Wilskow og ler.

Dyreklinikken oppfordrer til forsikring

Før familien kunne ta med seg kattungen Guro hjem måtte hun få en helsesjekk hos Moss Dyreklinikk. Her jobber blant annet veterinærstudentene Anette Bommerlund, Linn Kaia Sørling og Cecilia Stierna. Moss Dyreklinikk oppfordrer eiere til å forsikre katten sin.

– Før vi sender ut kattungene gjennomfører vi en generell helsesjekk, vaksinering og setter inn chip, sier Anette Bommerlund som er klinikkassistent ved Moss Dyreklinikk.

En chip er en brikke som settes inn i nakken på katten eller andre dyr. Med hjelp av en chipleser kan man få opp informasjon om katten og hvem som eieren den. Dette gjør det enkelt å finne eieren hvis katten har gått seg bort eller har blitt påkjørt.

– For å få en slutt på epidemien av løskatter må eieren kastrere eller sterilisere katten sin. Når man eier et dyr har man ansvar for et annet liv, og det skal man ta alvorlig, sier veterinærstudent Linn Kaia Sørling.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.