Ber bilister ta ansvar ved kattepåkjørsler

DYREVELFERD: - Bilførere, ta ansvar hvis dere får kjørt på en katt, ber Ingvild Vatne i Moss og Omegn Dyrebeskyttelse.

DYREVELFERD: - Bilførere, ta ansvar hvis dere får kjørt på en katt, ber Ingvild Vatne i Moss og Omegn Dyrebeskyttelse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi ser en trist trend i Moss om dagen: Kjæledyr blir påkjørt av bilister som ikke stopper og tar ansvar, sier Ingvild Vatne i Moss og Omegn Dyrebeskyttelse.

DEL

Hun forteller at én av nabolagets katter ble påkjørt i veien utenfor huset hennes i Ole O. Lians gate på Jeløy i helgen.

– Bilisten kjørte videre, og vi som kom først på stedet måtte sjekke katten og selv forsøke å finne eier. Det er det tredje kjæledyret som er påkjørt på akkurat samme sted i veien vår. Fredag i forrige uke ble en katt påkjørt og forlatt i Fjordveien, forteller Vatne.

Hun minner om at bilførere har et ansvar når man kjører på noen, og at dette ansvaret også gjelder ved påkjørsel av dyr.

Les også: Byens løskatter skal få et bedre liv

Må hjelpe

– Veitrafikklovens paragraf 12 er klar på at alle som er innblandet eller kommer over et trafikkuhell, straks skal hjelpe personer og dyr som er skadet. Dyrevelferdsloven har også flere paragrafer som omhandler vårt ansvar, blant annet § 14 – Særskilte forbud,som sier det er forbudt å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, sier Vatne.

Les også: Gratis hundeposer skal gi renere by

– Det første du må gjøre er å stanse, og sjekke dyret som er påkjørt. Det aller beste er å ta med dyret til veterinær, for det kan være vanskelig for lekfolk å vurdere om dyret må avlives, eller om det kan klare seg, tilføyer Vatne.

Ring dyrlegen

– Rådfør deg med dyrlege på telefon. Det er alltid en dyrlege i distriktet som har dyrlegevakt og som kan kontaktes hele døgnet. Du skal også gjøre det du kan for å få tak i eieren. Hør med naboer, sjekk halsbåndet for navn og nummer, og undersøk om dyret har en «M» i øret, som indikerer om det er ID-merket, sier Vatne.

Moss og Omegn Dyrebeskyttelse har en oppfordring til bilistene, og den lyder slik: – Ta ansvar!

Artikkeltags