- Dette er utrolig hyggelig. Det første som skjedde da jeg kom var at jeg fikk klemmer fra alle kanter, for i dag står vi liksom alle sammen som søstre, forteller Elisabeth Fogt fra Soroptimistklubben.
Berit Vardal, som var med å arrangere denne feiringen i fjor, nikker enig, og sier seg kjempefornøyd med oppmøtet.
Les også: Elever fra Malakoff bidrar til 8.mars-arrangement
Musikkinnslag
Det første som skjer på scenen er et par musikalske utdrag fra «Fame»-oppsetningen til Applaus som om få dager har premiere på Parkteateret.
To av skuespillerne i gruppen er Casper August Lindberg og Lars-Jørgen Kristiansen.
- Det er kjempeflott å kunne bidra på et arrangement for en så viktig dag som denne, sier Lindberg.
Kristiansen er enig i at det er fint å bidra.
- Vi feirer jo kvinnedagen hjemme. Jeg har en familie med ganske mange kvinner, og da er det jo viktig å markere denne dagen, sier Kristiansen.
Etter musikkinslaget taler konferansier Hanne Luthen fra scenen om blant annet Trump og hans noe kontroversielle holdning til kvinner, og president Putin som nylig har endret lover i Russland som åpner for mildere straff for menn som har utøvd vold mot kvinner.
Hedersgjestene tok over scenen
Linn Skåber entrer scenen med gratulasjoner til alle kvinnene i salen, før hun fortsetter med en revysang hun har skrevet selv. Sangen fremføres med en innlevelse og entusiasme ala Skåber, og er fullspekket med spøk om alvorlige tema, som likestilling.
Berit Ås, politiker, sosialpsykolog og feminist kommer så på scenen, og hennes studie «fem hersketeknikker» blir et sentralt tema resten av kvelden. Disse leser Skåber høyt fra, før de to hedersgjestene setter seg ned for en slags jovial prat angående herketeknikker, likestilling, barndom og tidligere opplevelser der likestillingen i Norge kom til kort.
Kvelden avrundes med sensuell sang fra Rygge-kvinnen Monica Pilar.
Skåber fornøyd i Moss
For Skåber vil kvinnedagen alltid bety mye, så lenge det er behov for å ha en slik markering.
- Hvis det blir sånn at vi ikke trenger å markere denne dagen lenger fordi likestillingen er kommet så langt, eller hvis jeg ser at det blir så håpløst at likestilling aldri kommer til å kunne skje, så skal jeg slutte, sier Skåber.
Hun er fornøyd med tilbringe kvelden den 8.mars i Moss.
- Det er så utrolig mange folk her. Det føles liksom som om jeg har havnet midt i kjernen av kvinnedagsfeiringen her, smiler hun.
Engasjerte publikummere
I publikum er det også engasjerte kvinner som er glad for å ha kunne delta på arrangementet denne kvelden.
- Kvinnedagen er viktig for meg fordi jeg alltid har vært feminist. Da jeg var liten så jeg alltid opp til store, sterke kvinner, og tenkte at det var sånn alle kvinner skulle være. Det var ikke før jeg ble litt eldre at jeg skjønte at det fantes noe som het diskriminering og at kvinner ikke alltid ble sett på som sterke, forteller Aurora Wilde.
En annen feminist i publikum er Tyra Fure Brandsæter.
- Denne markeringen er viktig fordi den setter fokus på makt og rollefordeling. Hvis man fjerner denne dagen, så har man ikke den samme anledningen til å sette disse temaene på dagsorden, sier hun.
Vigdis Holm beskriver feiringen som ekstremt viktig.
- Dagen setter fokus på det som har vært, det som er og det som kommer. Dette er en evig kamp, avslutter hun.