Det var ikke småtterier Ole Jacob Lindberg og Geir Meum Olsen håpet på da de stilte seg opp med gløgg og pepperkaker i gågata i Moss søndag ettermiddag. De hadde gått hardt ut på forhånd og sagt at de håpet å samle mossingene til verdens lengste Lucia-tog.

Nissen var også på plass for å feire Lucia, og før avgang delte han ut diverse gaver som flere av butikkene i handelsstanden hadde bidratt med. Robin Gjerstad var en av de fem heldige som ble trukket, og stakk dermed av med en caps og en isskrape.

– Ble du glad nå?

– Ja, sa han med et ganske så lurt smil og latter fra familien.

Kult å gå først

Deretter var det klart for avgang for Lucia-toget.

Sammen med to ordentlige luciaer med lyskrans, ledet Meum Olsen an.

Og selv om man raskt kunne konkludere med at det nok ikke var verdens lengste, så mente Ole Jacob Lindberg at det i hvert fall var verdens hyggeligste.

I samlet tropp gikk toget på omtrent 30 personer fra gågata og opp mot Skoggata bo- og servicesenter, mens de hele veien sang Lucia-sangen. Og høyest av de alle sang fem år gamle Josefine Stordal. Hun gikk i front med lang, hvit kjole, lyskrans på hodet og et lys i hånda, og sang med høy og klar stemme hele veien.

– Jeg har øvd på sangen i barnehagen. Jeg øvde bare litt, og så plutselig kunne jeg hele. Det var ikke vanskelig å huske ordene, for jeg kunne alt sammen, fortalte hun entusiastisk.

Først i toget

Josefine syntes det var gøy å gå i Lucia-tog. Både fordi hun er glad i å synge, og fordi hun fikk gå fremst.

– Det var veldig kult at jeg fikk gå først i toget.

Dessuten syntes hun det var gøy å kle seg ut som Lucia.

– Jeg synes det er fint med denne lyskransen i håret og den hvite kjolen. Den blir jo litt møkkete nederst da, for den er så lang, men sånn er det når de lager den så lang. Jeg har arvet den av storesøsteren min.

Verdens lengste i Moss

Toget stoppet ved Skoggata bo- og servicesenter, hvor de sang for noen av beboerne som sto ute og ventet på dem, før det gikk videre til Verket.

– Om ikke det ble verdens lengste Lucia-tog, så det ble det nok verdens lengste i Moss i dag, sa en like fornøyd Lindberg.

Verken han eller Meum Olsen var skuffet over at det ikke kom flere for å være med.

– Nei, det er jo snart jul og mange har nok mye annet å gjøre. Vi er i grunnen fornøyd med at det kom så mange som det gjorde. Det kunne jo blitt bare oss to.

De to karene syntes det var gøy å stelle i stand noe sosialt i byen, og tenker at de kanskje kan prøve igjen neste år.