Som første institusjon i Østfold har Melløsparken sykehjem startet opp med Klokkeklovnene – en nasjonal organisasjon med spesialkompetanse innenfor demensomsorg.

Mandag var første dagen beboerne fikk besøk av klovnene. Avdelingslederne Ann Christine Olaussen og Renate Henæs var veldig spente på hvordan beboerne kom til å reagere.

Ut av heisen snubler to klovner, Oskar Hansen og ei som bare går under navnet «lille venn» i denne rollen. Fra klovnedrakten er på er de inne i rollene. De skal i hovedsak ikke underholde, men bidra til noe aktiviserende og stimulerende.

– De er profesjonelle. En del av opplegget er at de ikke skulle vite noe om beboerne på forhånd og skal gjøre det som føles naturlig underveis, sier Olaussen.

Les også: Klovnene kommer til demensomsorgen

 

Sammarbeidet om løsninger

Hansen setter i gang med en trall og «lille venn» nynner med, mens de går innover gangen på demensavdelingen og inn på fellesområdet.

Flere av beboerne ble noe overrasket når klovnebesøket dukket opp. Noen sov gjennom besøket mens andre ble nysgjerrige og pratet mye med dem.

Klovnene tullet med at de ikke kom seg til andre siden av kjøkkenbenken hvor beboerne satt. Klovnene forslo å hoppe over benken, mens beboerne foreslo å gå rundt.

I godt samarbeid klarte beboerne å få klovnene til komme seg rundt.

– Det ser ut som det går veldig bra. Man kunne se at de som ikke er så uttrykksfulle reagerte, sier Olaussen, som sto på gangen og observerte.

– De glitret

Hun sier det er veldig positivt at klovnene oppnår kontakt og at beboerne åpner seg. Klovnene nynnet flere sanger og en mann fikk danset litt med armene og nynnet sammen med «lille venn».

– Jeg så noe i øynene på flere av dem. De glitret litt. Det er veldig fint at de har med musikk, det fungerer som en inngangsport, sier Olaussen og legger til:

– Klovner er jo noe alle kjenner igjen fra man var liten og som mange har et godt forhold til.

Økonomisk støtte

I forkant av besøket mandag hadde ansatte fått kurs og utover våren blir det åtte besøk. Tilbudet er gratis for kommunen gjennom økonomisk støtte fra Sparebank 1 Østfold Akershus.

Klokkeklovnene fokuserer på pasienter og beboere som er rammet av demens. Sykdommen vanskeliggjør kontakt med omgivelsene, og for pårørende og helsepersonell er det viktig å finne aktiviteter som oppleves som gode og positive. Fellesunderholdning og andre feles aktiviteter kan oppleves som støyende og forvirrende av mennesker med demens.