Det sier Alberte Bekkhus fra Moss om at støtteerklæringer har strømmet inn og kronerulling er trillet i gang for henne etter at Sogn og Fjordane tingrett i forrige uke dømte henne for sivil ulydighet.

LES OGSÅ: Alberte ble dømt

Den nå 18 år gamle kvinnen ble dømt til å betale et forelegg på 10.000 kroner, samt 1000 kroner i saksomkostninger, etter at hun i februar i 2016 prøvde å hindre Nordic Mining i å prøvebore etter rutil for senere å dumpe inntil 300 millioner tonn gruveslam i et sjødeponi i Førdefjorden.

Kronerulling i det stille

– Jeg fikk tårer i øya da jeg leste det første leserinnlegget. «Shit! Jeg står ikke alene!» Det hjalp meg til å føle meg mye mindre maktesløs. Når vi er flere som står sammen, er det lettere å ta kampene.

– Jeg er takknemlig for all støtte. Både til meg og til bøtefondet for alle aksjonistene. Jeg bor fortsatt hjemme, og andre lider mer enn meg for at vi forsøkte å stoppe dumpingen av gruveslam i Førdefjorden, understreker Alberte.

Den lengste siden Alta-aksjonene

– Aksjonene mot Nordic Minings prøveboringer varte hver dag i tre uker og er den lengste sammenhengende sivile ulydighetsaksjonen siden Alta-aksjonene, skriver Natur og Ungdom på sine hjemmesider, og fortsetter:

– Over 100 aksjonister bidro til å stanse Nordic Minings arbeid med prøveboringer opp til 12 timer daglig. Mer enn 80 aksjonister ble arrestert, og har fått bøter til sammen for over 1 million kroner.

LES OGSÅ: Slik kan du støtte aksjonistene

Kronerullingen for Bekkhus foregår i det stille. De som står bak ønsker ikke å profilere seg, får Moss Avis vite av én som har vært sentral i en del av innsamlingen.

– Jeg lener meg litt på innsamlingsaksjonen og veldig snille besteforeldre, ellers må jeg jo finne meg en jobb for å betale. Og det er ikke så lett, sier Alberte – som til daglig går i 3. klasse, studiespesialiserende, på videregående på Steinerskolen i Moss.

Den viktigste kampen

Bekkhus sier at hun gjerne skulle ha anket dommen fra tingretten, men at hun ikke har ressurser til det.

– Jeg håper engasjementet folk viser i denne saken bidrar til en debatt rundt klimaendringer og klimaødeleggelser. Bedrifter setter kontinuerlig profitt foran framtiden vår. Som ung føler jeg meg maktesløs i forhold til framtiden. Om våre barn får oppleve hva snø er. Det er nesten så jeg forventer armageddon i min levetid, sukker Alberte, som understreker:

– Om vi ikke vinner klimakampen, er ingen andre kamper verdt noe. Det burde flere tenke.

– Evig vekst går ikke

– Det er veldig lett og behagelig å lukke øynene for hva som skjer i resten av verden. Regntider som går på tvers av hva de alltid har gjort, lange tørkeperioder, og så videre. Vi trenger systemforandringer, hvor internasjonal storkapital blir kontrollert, sier Bekkhus, som erkjenner:

– Jeg er veldig takknemlig for den høye materielle standarden vi har.

– Men vi trenger kvalitet, ikke billige, dårlige løsninger med produkter som raskt går i stykker. For evig vekst på en jord uten evige ressurser, går jo ikke.

Må snu i tide

– Og selv om jeg ikke skal snakke om revolusjon, så må vi gjøre noe drastisk, før temperaturen på jorda har steget med 2 grader og klimaendringene er irreversible. Vi har kanskje 10-15 år på oss på å snu. Om det ikke blir gjort nok, er dette ute av vår kontroll. Og dette er hardt å leve med, siden problemene er så svære, globale. Derfor håper jeg at vi kan diskutere levesett. Nå må forbrukerne presse politikerne og næringslivet til endring.

– Er det flere aksjoner på gang?

– Jeg håper jo det. Vi kjemper jo for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja unna oljenæringen, sier Bekkhus.