Kongo og Syria toppet flyktninglista i fjor

Klart budskap: SVs MayHansen og Rødts Eirik Tveiten var krystallklare under debatten i formannskapet.

Klart budskap: SVs MayHansen og Rødts Eirik Tveiten var krystallklare under debatten i formannskapet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I fjor tok Moss kommune mot elleve personer fra Kongo, ti fra Syria, fire fra Tsjetsjenia, to fra Eritrea, en fra Afghanistan og Irak. For 2019 vil politikerne ta mot 36 flyktninger. Saken avgjøres i bystyret.

DEL

Rådmann Bente Hedum mener at Moss kommune bør følge opp anmodningen fra Integrering- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som ber om at kommunen tar imot inntil 36 flyktninger i 2019.

Det mente også et klart flertall i formannskapet med unntak av Frp da saken var oppe til behandling i det siste møtet.

– Vi har et klart ansvar for å bosette disse flyktningene som regjeringen med Frp tar mot. Det er viktig at integreringen går raskt og at folk ikke må vente i årevis, fremholdt SVs May Hansen.

Hun tok ordet etter at Alexander Leirstein fra Frp hadde orientert om hvorfor han stemte mot.

Mot egen regjering

– Vi vil hjelpe, men på en annen måte enn i dag. Det er mye følelser i denne saken. Men jeg vil presisere at vi vil hjelpe flest mulig, påpekte Leirstein.

– I denne saken forholder vi oss til regjeringen og statsråd Sanner. Jeg registrerer at Frp har en mildere tilnærming til denne saken denne gangen. Men jeg synes ikke han bør markere uenighet med sin egen regjering, uttalte Rødts Eirik Tveiten.

Mange tusen

Under voteringen var det altså bare Frp som stemte mot. Saken kommer opp i bystyret til endelig behandling den 26. februar.

I 2018 bosatte Moss kommune 29 personer av kvoten på 35 flyktninger. På landsbasis viser ferske tall at det er behov for å bosette 5350 flyktninger i 2019.

Artikkeltags