Torsdag denne uken går startskuddet for årets Mossedager, og arrangørene slår på stortromma i forbindelse med 40-års jubiléet. I samarbeid med en lang rekke lokale aktører innen så vel næringsliv som frivillighet, lokker arrangørene med et vell av aktiviteter, konserter og andre tilbud rundt omkring i byen. Ordfører Tage Pettersen er ikke i tvil om at det tradisjonsrike arrangementet er viktig, både fordi folkefesten er en del av mosseinnbyggernes identitetsbygging, og fordi det rett og slett er en viktig arena for næringslivet hvor de kan selge litt ekstra og for lag og foreninger til å vise seg frem.

- Årets program er det beste på mange år, sier Pettersen som har minner fra Mossedagene i oppveksten:

- Det var ganske eksotisk med alle teltene og bodene hvor man kunne se og kjøpe ting man kanskje ikke fant ellers. For barn er det spennende, sier han.

Barnas opplevelser er fortsatt viktige, og nytt av året er blant annet Bankenes olabilløp på Verket i regi av Sparebank 1, Nordea, Marker Sparebank og DNB.

- Så hvis det er noen som ikke har olabilen klar enda, er det bare å forte seg å bli ferdig, sier daglig leder i Moss i Sentrum, Kristin Utakleiv.

Sjøen

Et annet grep i år, er å åpne opp mot sjøen og vise frem noe av det som finnes av aktiviteter knyttet til det våte element. Utenfor Fleischer Brygge kan man teste både SUP-brett og seiling, og redningsskøyta Lille-Elias kommer også på besøk.

- Hvis det er noen flere som driver med vannsport som har lyst til å vise seg frem, er det bare å ta kontakt, sier hun.

Blant dem som er klare til å bidra med både låneutstyr og instruksjoner, er ildsjelene bak Jeløy SUP; en gruppe brettpadlerentusisaster som tar initiativ til turer og arrangementer for både ferske og rutinerte brettpadlere.

- Dette er den raskest voksende vannsporten i verden, og en fin måte å se naturen og trene kjernemuskulaturen på, sier Duncan Bates i Hypr Nalu Norge, som etter et års opphold på Hawaii startet med salg og utleie av padlebrett her. Sammen med Tove Adolfsen lot han Pettersen og Utakleiv få en liten prøvetur i Nesparken tirsdag. For ordføreren var det første gang.

- Kjempegøy, konkluderte han etter en overraskende tørr seanse.

Flere andre lokale organisasjoner og idrettslag stiller også opp for å gi folk en liten smakebit av hva de sysler med til daglig under Mossedagene.

Blant dem er Kambo Street Kingz.

- Vi setter opp en oppblåsbar streetfotballbane hvor barn, ungdom og voksne kan komme innom og spille og ha det moro, sier leder Harald Både, som håper på knallvær, godt oppmøte og godstemning på banen som de får låne av triksekongen Anders "Azun" Solum.

Bildeserie

Fra arkivet: Mossedagene på 1980-1990-tallet

 (Krever innlogging)

Kjempedugnad

Moss Schakklub setter opp bord med sjakkbrett på Kirketorget.

- Så da blir det anledning til å spille sjakk med hverandre eller noen av medlemmene fra klubben. Vi setter også opp maxi-brikker, mest med tanke på barna, forteller nestleder i klubben, Oddvar Aasen.

Det kreves ingen forhåndskunnskaper for å sette seg ned ved sjakkbrettet, og medlemmene i klubben bidrar gjerne med instruksjoner. Aasen opplever at det er stor sjakkinteresse om dagen, mye takket være Carlsen-effekten. Og interessen er uavhengig av alder; sjakk kan man spille enten man er fem eller hundre år gammel.

Moss badmintonklubb har en egen bane hvor alle kan teste sporten utenfor Kirkeparken skole, og det blir satt opp en servevegg hvor det vil pågå konkurranser kontinuerlig. Marianne Elise Methi og hunden Vega som sjarmerte den norske befolkningen i Norske Talenter i år, kommer også til Moss for å vise sine triks. Det blir yoga i sentrum, jentekveld på kinoen og selvfølgelig: bursdagskake og Mossianapris.

Ifølge Utakleiv har ikke foreningene vært vonde å be, og mange har spurt om å få være med på arrangementet.

- Det er veldig gøy, for folk er så positive og ivrige. Mossedagene er en stor dugnad, og vi er avhengig av alle de fantastiske menneskene. Det er sånn det blir fest!, sier hun, og oppfordrer folket til ikke bare å møte opp men også å prøve ting de ikke har prøvd før.

Selv om det er jubileum i år, er det ingen planer om å redusere omfanget til neste år.

- Vi vil bare utvikle dette enda mer, og fortsette å putte inn nye ting hvert år, sier Utakleiv, som understreker at det også er viktig å ta vare på tradisjonene.

Etter som det nå er satt ut en rekke sensorer som teller bevegelser inn og ut av sentrum, er det mulig å få et inntrykk av hvor mange mennesker som faktisk er i byen. Tallene tilsier at det var 66.000 mennesker i Moss på 17. mai.

- Jeg er kjempespent på hvor mange som kommer under Mossedagene, sier Utakleiv.

Bla videre for å se program, bildegallerier og lese mer om noen av aktivitetene