- Det skulle skytes mot de handlende

Av , , , , og
Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet holdt væpnet aksjon ved kjøpesenterne og rådhuset i Moss tirsdag etter telefontrusler.

DEL

- Hovedtrusselen var mot kjøpesenteret. Det skulle skytes mot de handlende, sa operasjonsleder Terje Norang i Østfold-politiet til NRK Østfold like før klokken 21 tirsdag kveld.

Les NRK Østfolds sak her!

Moss Avis hadde noen timer tidligere skrevet at politiets etterforskning knytter en navngitt person som sitter fengslet i Litauen til tirsdagens telefontrusler.

Han skal også ha ringt inn flere trusler rettet andre norske byer tirsdag, deriblant Oslo.

Klokken 16 tirsdag avsluttet politiet vaktholdet ved kjøpesentrene og ved rådhuset i Moss. Politiet sa da at situasjonen var avklart.

Politiet rykket ut med bevæpnet mannskap til Mosseporten senter.

Klokken 15.02 sendte Østfold-politiet ut denne meldingen:

- På bakgrunn av en anonym melding har politiet valgt å iverksette vakthold ved Mosseporten senter. Vi jobber med å avklare situasjonen.

Aksjonen ble igangsatt etter at Moss kommune mottok en telefon fra en mannsperson som har forklart at han kommer til å skade mennesker inne på Mosseporten senter.

Truet navngitte personer

Mannen som ringte snakket norsk.

Meldingen skal ha blitt ringt inn klokken 14.13, i den samtalen truet mannspersonen først med å skade folk på Mosseporten senter, deretter truet han med å skade konkrete personer som er uten tilknytning til kjøpesenteret.

Politiet har ikke ønsket å svare på om de konkrete personene er ansatt i kommunen.

Kommunen satt krisestab på rådhuset mens det væpnede vaktholdet foregikk. Ordfører Tage Pettersen (H) var på vei til møtet da Moss Avis pratet med ham i kvart på fire-tiden.

Lite trolig at trusselen gjennomføres

– Det er lite trolig at den personen som har ringt inn trusselen kommer til å dukke opp på et av senterne, sier innsatsleder Arve Hermansen til Moss Avis.

Politiets foreløpige etterforskning viser at telefonen mest sannsynlig er blitt ringt inn fra utlandet.

Mannen har ringt inn to ganger. I den første samtalen sa han at han bodde i nærheten og at han ville dukke opp på Mosseporten.

Disse utsagnene fester politiet ikke lit til.

Kommunen tok etter samtalen kontakt med politiet, som er på plass med væpnet mannskap på alle senterne i mossedistriktet, altså Moss Amfi, Mosseporten og Rygge storsenter. I tillegg er de på plass ved rådhuset i Moss.

- Politiet er bevæpnet, men de anser ikke trusselen mer alvorlig enn at folk kontrolleres på vei inn og ut av sentere, noe som blir gjort for at det skal være trygt å handle, sier innsatsleder Arve Hermansen til Moss Avis.

Ti på halv fire melder Østfold-politiet at trusselen har vært konkret mot navngitte personer og mot Mosseporten senter. Personene er blitt varslet, og politiet har kontroll.

Har sporbart nummer, men vet ikke hvem som ringte inn

Politiet vet foreløpig ikke hvem personen som ringte inn trusselen er, men de har et sporbart telefonnummer som de sjekker. Politiet vet at personen har oppholdt seg i utlandet.

- Vi gjør alt for å identifisere personen, og håper at vi får kontroll så snart som mulig, understreker Hermansen.

Politiet vet ikke akkurat hva som ble sagt i samtalen mellom den uidentifiserte personen og Moss kommune, men vurderte det som såpass alvorlig at de valgte å rykke ut med bevæpnet mannskap.

Ikke annonsert over høyttaleranlegget

Moss Avis har vært i kontakt med en ansatt på Mosseporten som ikke ønsker å stå frem med navn i avisen. Han sa følgende i tre-tiden:

– Politiet står utenfor, men vi vet ikke noe som helst om hva som skjer. Senterledelsen har mulighet til å varsle alle kunder via høyttaleranlegget i senteret, men det hadde ved 15.05-tiden ikke kommet noen meldinger, sier han.

Kundene var redde

Martine Nilsen og Julie Skogstad var på Mosseporten senter for å handle på McDonalds. De turte ikke å forlate senteret i frykt for at det skulle skje noe.

Jentene parkerte på sentertaket, og syntes det var veldig ubehagelig å ikke vite hvorfor det var så mye politi rundt Mosseporten.

Martine Nilsen (til venstre) og Julie Skogstad sier de ikke har fått noen informasjon om hvorfor politiet er bevæpnet, og sier de ikke tør gå ut av senteret.

Martine Nilsen (til venstre) og Julie Skogstad sier de ikke har fått noen informasjon om hvorfor politiet er bevæpnet, og sier de ikke tør gå ut av senteret. Foto:

- Nå sitter vi og venter på at politiet skal forlate stedet, slik at det blir trygt å gå ut, sa de til Moss Avis tirsdag ettermiddag.

De syntes også det va merkelig at ingen informerte om hva som skjedde.

- Det er ikke sagt noe på høyttaleranlegget her på senteret, og det synes vi er litt rart, i og med at det er bevæpnet politi her. Vi synes folk burde få beskjed om å forlate senteret, og bli bedt om å dra bort fra området.

I stedet føler de seg nå fanget i en trusselsituasjon.

- Også jeg som hadde kjøpt McDonalds-mat jeg skulle ta med hjem til mamma, sier Julie Skogstad.

Henviser til politiet

Senterleder Kamilla Tarvang Aagaard ved Mosseporten senter kan ikke gi noen forklaring på hvorfor kundene ikke har blitt informert.

- Jeg må bare henvise til politiet, det er de som nå har kommandoen over senteret, sier Tarvang Aaagaard.

Artikkeltags