Gå til sidens hovedinnhold

Fisket sjelden fisk i Mossesundet

Artikkelen er over 5 år gammel

Susanne Emilie Tran håpet på makrell da hun fisket i Mossesundet en tidlig morgen. Det hun fikk på kroken var en fisk som sjelden fiskes i Norge.

– Hva slags fisk er dette? spurte Susanne Emilie Tran, da hun sendte en epost til Moss Avis med et bilde av fisken hun fikk på kroken.

Tran fikk den på kroken da hun fisket etter makrell klokken 05:00 mandag i forrige uke.

Men det var ingen makrell, men en art som hører til langt sydligere i verden enn Norge: Nemlig en striped Pelamide.

Pelamide er en minitunfisk og lever i Atlanterhavet, Middelhavet og Svartehavet. Kun få eksemplarer er fisket i Norge, inntil i sommer, da flere fiskere i Oslofjorden har fått tunfisken på kroken.

Tran forteller at hun fikk fisken med dupp og småsild som agn.

– Da den beit på, kjente jeg fort at den ikke hadde samme svømmemønsteret som en makrell. Den kjempet skikkelig og var ordentlig tung å dra i land. På et tidspunkt trodde jeg at jeg kom til å knekke stangen, så hardt dro den. Og jeg hadde ingen håv med meg heller, forteller hun.

Underveis trodde hun at hun hadde fått en makrell eller en stor horngjel på kroken. Overraskelsen var stor da hun fikk fisken på land.

– Det første jeg tenkte var «hva i huleste har jeg fått opp nå?». Jeg har fisket i Moss i over ti år og aldri fått noe lignende på kroken. Det var flere andre som fisket sammen med meg og ingen skjønte hva slags fisk det var, sier Tran.

– Vi ble bare stående og glane på den, sier hun og ler.

Tran tok fisken med seg hjem og moren, som er oppvokst i Vietnam, kjente igjen hva slags fisk det var.

– Hun hadde fisket den i Vietnam før og visste hvordan den skulle tilbredes. Den var veldig god i smaken, sier Tran.

Hun opplyser videre at fisken veide cirka 1,6 kilo.

At minitunfisken har kommet til Oslofjorden gjør at en rekke fiskeentusiaster jubler. Andreas Næristorp blogger for fiskenettstedet Hooked og skriver følgende på sin blogg:

« Først og fremst - dette er en art jeg aldri trodde jeg skulle få, noensinne i Norge. Og i hvert fall ikke i Oslofjorden!»

Han og fiskekameraten fikk flere eksemplarer av fisken en tidlig morgen i Oslofjorden.

Har du fått Pelamiden på kroken? Send oss gjerne bilder! Tagg bildene med #mossavis på Instagram eller send dem på mail til tips@moss-avis.no.

Kommentarer til denne saken