Venter med forhandlinger til etter valget

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Selv om Stortinget med et knepent flertall sa ja til den foreslåtte kommune- og regionreformen torsdag, som blant annet innebærer at Østfold, Akershus og Buskerud slås sammen til regionen Viken, vil fylkesordførerne vente med å forhandle om innhold og arbeidsoppgaver i den nye regionen til etter høstens Stortingsvalg.

– Stortingets vedtak ble som forventet, og det har vi selvsagt full respekt for. Vi har diskutert dette med de andre fylkesordførerne. Foreløpig er vi enig om å vente med å starte den store fusjonsprosessen til etter Stortingsvalget, sier fylkesordfører Ole Haabeth i Østfold fylkeskommune i en pressemelding.

LES OGSÅ: Vil ha Ås som Viken-hovedstad

- Fornuftig å vente

Det var Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti som sikret flertallet torsdag, men etter som motstanden på Stortinget også er stor, er det uvisst om et eventuelt regjeringsskifte vil få noen innvirkning på vedtaket.

- Vi innretter oss etter det Stortinget bestemmer, og skal være konstruktive bidragsytere. Men jeg tror alle skjønner at det nå ikke gir mening å starte store prosesser som kan bli endret etter kort tid som følge av valgresultatet. Derfor er det fornuftig å vente noen måneder, sier Haabeth.

Positiv

Fylkesordfører i Akershus, Anette M. Solli (H) ser imidlertid frem til å komme igang med prosessen, og mener at Follo-innbyggerne vil være tjent med Viken selv om Stortinget ikke brukte tvang mot hovedstaden.

– Sammenslåingen vil ivareta utviklingen av et stort område. Innbyggerne vil blant annet merke det ved at kollektivtrafikken mellom Follo og Østfold blir bedre. Det vil også bli fritt valg mellom alle videregående skoler i den nye regionen, sier hun til Østlandets Blad.

Hun håper at vedtaket blir stående.

– Et stortingsvedtak varer bare til det kommer et nytt, så en ny regjering har full mulighet til å reversere det. Dette vedtaket har vært varslet. Nå er tiden kommet til å gå videre, sier Solli til avisen.

Vika

Det nye Norges-kartet vil fra 1. januar 2020 bestå av 354 kommuner og 11 regioner. Viken vil få 1,4 millioner innbyggere. De tre Viken-fylkene forhandlet frem en samarbeidsavtale som blant annet fordelte oppgavene mellom fylkene høsten 2016. Men både fylkestinget i Østfold og i Akershus sa nei til dannelsen av Viken, da avtalen ble behandlet. Fylkestinget i Buskerud sa ja.

Ifølge NRK mener Noregs Mållag at selve navnet blir feil. Leder Magne Aasbrenn tar til orde for Vika, det samme gjør leder Åse Wetås i Språkrådet og stedsnavnskonsulent Bottolv Helleland.

Mosseordføreren mener det er fjas.

- Vi kan vel ikke bo i Vika (det er i Oslo).... Ny region må hete Viken!, skriver Tage Pettersen på Twitter.

LES OGSÅ: Østfold blir en utkant i regionen Viken

Artikkeltags