Wiborg seiret i kampen mot Ap om sistemandatet

FRP VANT: Det spennende valgnatten endte med at Erlend Wiborg (Frp) tok sistemandatet i Østfold fra Siv Henriette Jacobsen (Ap).

FRP VANT: Det spennende valgnatten endte med at Erlend Wiborg (Frp) tok sistemandatet i Østfold fra Siv Henriette Jacobsen (Ap). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Erlend Wiborg (Frp) gikk seirende ut av den spennende kampen med Siv Henriette Jacobsen (Ap) om sistemandatet i Østfold.

DEL

Det betyr at stortingsplassen glapp for Jacobsen og Østfold Ap. Wiborg derimot kan nå ta fatt på fire nye år på Stortinget.

– Det er klart at jeg er skuffet. Jeg var parat til å gjøre en jobb for Østfold på Stortinget. Nå må jeg i stedet fortsette å jobbe positivt for Østfold gjennom jobben min som fylkespolitiker, sier Jacobsen til Moss Avis. Hun er fylkesvaraordfører og sitter i fylkestinget og fylkesutvalget i Østfold fylkeskommune.

– Jeg er strålende fornøyd, sier Wiborg til Moss Avis. Han tror Frp vant på helheten i politikken sin.

– Det at Frp har bidratt til dobling av tilskuddene til vei og jernbane, innstramming på innvandringspolitikken og satsing på eldreomsorg tror jeg ble avgjørende for at vi gjorde et så godt valg i Østfold, sier Wiborg.

Les også: Ap Jonas slo til på banen i Son - lover eldresatsing: Jonas og Nelly game, set og match

– Hva blir veien videre for dere nå?

– Nå blir det mye forhandlinger mellom de fire ikke-sosialistiske partiene (H, Frp, V og KrF). Alt ligger til rette for at regjeringen kan fortsette. Men nå blir den avhengig av støtte fra både V og KrF mens det i forrige periode var nok med støtte fra enten V eller KrF, svarer Wiborg.

– Hva blir de viktigste sakene å jobbe for framover for deg og stortingskollega og partifelle Ulf Leirstein fra Østfold nå?

– De nasjonale sakene er viktige. Det å få gjenåpnet Moss lufthavn Rygge er også en viktig sak for oss. Vi skal gjøre det vi kan for at sivil flyplass på Rygge kan bli gjenåpnet. Og vi vil jobbe videre med de store samferdselsutfordringene som Moss har, svarer Wiborg.

Særdeles spennende

Jacobsen, som sto på fjerdeplass på Østfold Aps stortingsvalgsliste, forteller at valgnatten ble særdeles spennende for henne og Østfold Ap.

– Det faste mandatet røk riktignok tidlig på kvelden til fordel for Frp. Men en stund var jeg inne på utjevningsmandatet, forteller Jacobsen til Moss Avis.

LES OGSÅ: Tok siste innspurt på pub’n

Hun legger til at hun forlot valgvaken på Verket scene rundt midnatt valgnatten, og at det da var klart at hun ikke kom inn på Stortinget.

– Jeg gikk til sengs rundt klokken 02. For første gang på mange uker klarte jeg å sove i sengen, ikke en halv meter over. Jeg er glad for at valget er nå er endelig avklart, etter å ha levd i spenning og usikkerhet i lang tid, sier Jacobsen.

Ulf Leirstein, Østfold Frps førstekandidat, tror at partiets synlighet i valgkampen ble avgjørende for valgresultatet.

– Frps budskap om innvandring, skatter og avgifter har gått hjem hos mange velgere. Det har også hjulpet oss at vi har hatt flere statsråder på besøk i Moss og resten av Østfold under valgkampen, tror Leirstein.

LES OGSÅ: Smeller til med innvandringsstopp i Østfold- Frp med oppsiktsvekkende utspill

Hanne Tollerud (Moss Ap) sier at valget ikke ble noe å juble over for deres del og kaller valgresultatet for en trist affære.

– Vi i Ap kommer til å ta en evaluering fra sentralt hold av valgkampen, strategien vi valgte og kommunikasjonen vår med velgerne, så får vi ta lærdom av det vi kommer fram til etter evalueringen, sier Tollerud.

– Hva blir veien videre for Ap i Østfold nå?

– Først må vi ta oss tid til å sørge litt over at Siv Henriette Jacobsen ikke kom inn på Stortinget. Det hadde vi både håpet og trodd. Deretter må vi brette opp ermene, se framover og jobbe videre med å gjøre en best mulig jobb for innbyggerne, svarer Tollerud.

Les også: Erna spiste grøt på Peer Gynt helsehus

Ny ordfører må velges

– Og hva med ordførerkabalen i Moss nå som det er klart at Tage Pettersen (H) kommer på Stortinget?

– Fram til nå har alt dreid seg om stortingsvalget. Ny ordfører skal velges av Moss bystyre mandag 25. september. Vi kan ikke gå inn i bystyresalen den dagen uten å vite hvem som blir ny ordfører. Partiene må starte forhandlinger nå, for dette må både gruppebehandles og medlemsbehandles i alle berørte partier. Vi har ikke mer enn tid av veien, svarer Tollerud.

Artikkeltags