Nå er det varmere i Moss enn i Alicante - og knallværet bare fortsetter

VARMERE ENN I SPANIA: Det har vært varmere i Moss enn Alicante i Spania de siste dagene. Og godværet fortsetter. Bildet er tatt på Sjøbadet i påsken og viser også at det har vært ekstremt lavvann de siste dagene.

VARMERE ENN I SPANIA: Det har vært varmere i Moss enn Alicante i Spania de siste dagene. Og godværet fortsetter. Bildet er tatt på Sjøbadet i påsken og viser også at det har vært ekstremt lavvann de siste dagene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det fine og varme aprilværet i mossedistriktet ser ut til å vare hele påsken, skal vi tro statsmeteorolog Bente Wahl.

DEL

– Det ser ut til å bli veldig behagelig temperaturer hele påsken, sier Wahl, som derimot ikke kan love helt skyfri himmel samtlige dager.

– Nei, det kan se ut som det kan komme et lett skydekke over deler av Østfold, men temperaturene skal bare stige og det er nok heller ikke like stor fare for nattefrost lenger, med unntak av noen steder i indre strøk av Østfold, sier Wahl.

Kaldt og vått i Spania

Hun legger til at påskeaften og første påskedag vil kunne enda få litt varmere dagtemperaturer enn tidligere i påsken. Det betyr at det kan bli temperaturer over 20 grader i Moss og omegn. Det er godt nytt for de med hjemmepåske, og ikke så godt nytt for dem som har reist sørover for å jakte på sommerfølelsen.

I Spania har nemlig værfenomenet «gota fría» har gjort Spanias solkyst kald og våt, mens Østlandet bader i sol og varme.

For eksempel ble det målt 20,7 varmegrader i Rakkestad på skjærtorsdag, mens spanske Alicante bare hadde 15 varmegrader og regn langfredag.

Både skjærtorsdag og langfredag ble det målt over 20 grader flere steder i Østfold og ifølge Wahl skal det altså bare fortsette – kanskje ut til begynnelsen av neste uke.

Hva er årsaken til det ekstreme lavvannet?

Moss Avis har også fått inn henvendelser om at det i Moss har vært ekstremt lavvann de siste dagene.

– Hva er årsaken til dette, statsmeteorolog Bente Wahl?

– Det er flere faktorer som spiller inn på havnivåene. Det ene er det astronomiske med sol og måne, som man kan lese ut av tidevannstabeller. På toppen av dette kommer været. Er det sterk pålands- eller fralandsvind for eksempel, kan det ha noe å si. Ellers spiller jo store høytrykk og lavtrykk inn. Høytrykket over hele Østlandet den siste uken kan nok ha hatt en ekstra påvirkning på vannstanden, sier Wahl som oppfordrer spesielt interesserte til å lese seg opp på www.havnivå.no.

Fortsatt skogbrannfare

– De betyr at det fremdeles er knusktørt i skogen og at det er stor skogbrannfare også utover i neste uke. Vær forsiktig og ta hensyn til dette, oppfordrer Wahl.

Også brannvesenet minner om at folk må utvise aktsomhet også hjemme i egne hager. De minner om at forbud om å gjøre opp ild også gjelder på privat eiendom og ved sjøen dersom området faller inn under definisjonen «i eller i nærheten av skog og annen utmark».

Som følge av stor fare for skog-, gress- og lyngbrann har ellers brannsjefene i Mosseregionen, Follo, Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad, Halden og Indre Østfold besluttet å inndra alle tillatelser til å gjøre opp ild utendørs. Søknader om nye tillatelser vil bli avslått. Dette gjelder inntil ny beskjed gis.

Artikkeltags