– Miljøpartiets førstevalg var Arbeiderpartiet

Bak smilene: MDGs Jonas Sjolte (til h.) følte seg presset av KrF og Halvard Sand (til v.) til å inngå et samarbeid på borgerlig side. I midten Venstres Sindre Westerlund Mork.

Bak smilene: MDGs Jonas Sjolte (til h.) følte seg presset av KrF og Halvard Sand (til v.) til å inngå et samarbeid på borgerlig side. I midten Venstres Sindre Westerlund Mork. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Miljøpartiet De Grønne sier de fikk et ultimatum av KrF: Gå inn i et borgerlig samarbeid – eller stå ribbet tilbake. Dermed droppet MDG førstevalget sitt.

DEL

Etter at Miljøpartiet De Grønne (MDG) valgte et samarbeid med Frp, Høyre, Venstre og KrF har debatten rast på nett i Moss Avis og i sosiale medier. Beskyldninger om uredelig spill har haglet.

Reaksjonene har vært så sterke at MDGs Jonas Sjolte måtte gå ut med sin versjon av forhandlingene og hvorfor MDG endte i seng med borgerlig leir.

– Jeg vil presisere at vårt førstevalg var en avtale med Ap, SV, MDG, Venstre og KrF, sier Sjolte.

Men slik gikk det ikke og MDG ønsker å forklare hvorfor:

– MDG forsøkte å få en avtale med Ap helt fram til søndag kveld. Det ble gjort flere forsøk på å kontakte Ap for å få bekreftet at avtalen vi var enige om søndag formiddag (27. september) sto ved lag, fremholder Sjolte.

Borgerlig eller alene

Søndag kveld kl. 18.20 får imidlertid MDG en telefon fra KrF, som hevder å ha fått en avtale med Ap. KrF ber MDG om å slutte seg til en avtale med de borgerlige innen kl. 19.00. Hvis ikke det skjer, så vil KrF akseptere tilbudet fra Ap – slik at MDG står ribbet tilbake. MDG forsøker gjentatte ganger å få kontakt med Ap, men greier ikke det.

– MDG sender en siste tekstmelding til Ap om at tiden renner ut kl. 19.41. Ti minutter senere er avtalen med de borgerlige signert, forklarer Sjolte.

Forbannet: Hanne Tollerud, Moss Ap.

Forbannet: Hanne Tollerud, Moss Ap. Foto:

Aps Hanne Tollerud er ikke enig i MDGs versjon. Hun mener at MDG ikke lenger fremsto som et selvstendig parti etter at også Venstre og KrF (den såkalte miljøalliansen) kom med i forhandlingene.

– Da kom det blant annet krav om at SV ikke skulle være med, sier Tollerud.

– Splitt og hersk

Hun anklager KrF for å ha brukt Aps tilbud i et splitt og hersk-spill, og for ikke å ha overholdt en avtale de inngikk om at Ap eller KrF ikke skulle snakke med andre fra 18.00 til 20.00 denne søndagskvelden.

– Men det hadde ikke gått mer enn en snau halvtime fra KrF går ut fra møtet med oss, til de ringer MDG. Til oss sa de at de trengte de to timene til å forankre avtalen internt i partiet, sier Hanne Tollerud.

– Hva sier du til disse anklagene, Ole Podhorny, forhandlingsleder i KrF?

– Det er mulig at vi ikke har opptrådt proft nok her. Men vi mente ikke å lure noen.

– Men MDG følte jo at dere presset dem?

– Vi fortalte dem at Ap ville ha en avtale med KrF framfor MDG. Det var ikke ment som press, sier Podhorny.

Og mens MDG forsøker å kontakte Ap, så holder partiet avtalen med KrF og tar ikke telefonen – resten er historie.

Artikkeltags