Sa ja til 80 flyktninger etter heftig debatt

Uenige: Anne Bramo (Frp) sier nei til å bosette flyktninger i Moss neste år mens Sissel Rundblad (H) sier ja.

Uenige: Anne Bramo (Frp) sier nei til å bosette flyktninger i Moss neste år mens Sissel Rundblad (H) sier ja. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Et solid flertall i formannskapet, alle unntatt Frp, sa ja til å bosette 80 flyktninger i Moss neste år, hvorav inntil 20 kan være enslige barn. Men først var det en opphetet debatt om flyktninger.

– Vi vil spare debatten til bystyrets møte 14. desember. Men vi kommer til å foreslå der at Moss bosetter null flyktninger neste år, sa Anne Bramo (Frp).

Da ble Tveiten opprørt og ga uttrykk for at han er dundrende ideologisk uenig med Bramo og Frp.

– Det er en humanistisk og kristelig forpliktelse at Moss tar sin del av ansvaret og bosetter flyktninger! Jeg er opprørt over at koordinatoren for posisjonen, som har betalt for å koordinere, ikke har koordinert posisjonspartiene i denne saken, sa Tveiten.

– Nei, nå må du gi deg! Dette er usaklig, sa Bramo. Og hun fikk støtte av ordfører Tage Pettersen (H).

– Nå bruker jeg klubba! Bramo er her som Frps gruppeleder, akkurat som Hanne Tollerud er her som Aps gruppeleder, sa ordføreren.

LES OGSÅ: Brøt sammen i formannskapet

Høyreekstremistisk

Tveiten fortsatte sitt engasjerte innlegg og sa:

– Hvis Frp tror at flyktninger blir bedre integrerte ved å bli boende i et mottak i stedet for å bli bosatt i en kommune, ja så vet ikke jeg hvilken forskning Frp bygger dette på. Dette minner meg om høyreekstremistiske miljøer som vi har sett eksempler på i en del land i Europa.

Ordfører Pettersen kalte debatten for uverdig og truet med å bruke klubba for annen gang.

Bramo henvendte seg da til ordføreren og sa:

– Neste gang noen bruker ord som styggedom og høyreekstremisme, så håper jeg at ordføreren bruker klubba. Jeg aksepterer for øvrig ikke de premissene som representanten Tveiten la for innlegget sitt. Vi har mennesker rett utenfor døra vår som er rusavhengige, som har uverdige boforhold eller som lider på andre måter. Mange av dem har samme diagnoser som mennesker som har flyktet fra krig, sa Bramo.

Tveiten sa at han beklager at han ble opprørt:

– Jeg blir opprørt når jeg leser om flyktningkrisen i media. Men jeg synes det er kjempebra at et solid flertall er enige om at Moss skal bosette 80 flyktninger neste år. Derimot synes jeg det er trist at svake grupper blir satt opp mot hverandre i den politiske debatten.

Bare få minutter etter den opphetede flyktningdebatten skulle Tveiten holde et innlegg om Røds budsjettforslag. Men han måtte avbryte innlegget fordi han ble syk og forlot formannskapssalen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken