- Flott at folk er våkne

SVARTE LESERNE: Roar Lyby fra Skatteetaten syntes leserne hadde mange gode spørsmål.

SVARTE LESERNE: Roar Lyby fra Skatteetaten syntes leserne hadde mange gode spørsmål.

Artikkelen er over 3 år gammel

Det nærmer seg frist for innlevering av årets selvangivelse. Da kan det være kjekt med noen gode råd fra ekspertisen.

DEL

Tirsdag kom seniorrådgiver Roar Lyby fra Skatteetaten til Moss Avis for å svare på lesernes spørsmål om selvangivelse og skatt. Og ikke overraskende kom det inn en god del varierte spørsmål om hvordan selvangivelsen skal fylles ut, hva man kan trekke fra på skatten og hvordan man kan unngå baksmell.

- Jeg fikk mange fornuftige spørsmål, og det var ingen jeg avviste. Det er flott at folk er våkne, sjekker selvangivelsen og er opptatt av at det skal være riktig, sier Lyby etter å ha vært gjennom hele "spørsmålsbunken".

Tekniske utfordringer

Spørsmålene fra Moss Avis' lesere bekrefter at det er mange ulike ting folk lurer på.

- Vi fikk en statistikk i dag på hva folk spør oss om på telefonen. Det er ganske spredt, men ca 25 prosent spør om hvordan man skal levere rent teknisk. Dette er noe folk gjør en gang i året, mens nettbanken er man inne i flere ganger i måneden, sier Lyby, som ikke synes det er rart at det er en del som har slike spørsmål. Da står også Skatteetaten beredt til å hjelpe til:

- Vi har utvidet telefontid denne uken og neste uke. Mange setter pris på tilbakeringingsfunksjonen som gjør at de slipper å sitte og vente i telefonkø. Vi kan også svare på Facebook eller på chatten på skatteetaten.no.

Kreativitet

Han legger ikke skjul på at en god del av henvendelsene til Skatteetaten gjelder i overkant kreative fradrag av privat karakter som ikke har noe på selvangivelsen å gjøre.

- Hovedregelen er at man kan kreve fradrag for utgifter til inntekts ervervelse. Det skal være en knytning mellom fradrag og inntekt.

Ifølge Lyby er folk stadig mer opptatt av delingsøkonomien.

- Vi har en grei oversikt over dette på skatteetaten.no. Det er en økende interesse for blant annet utleie av ting, biler eller eiendom.

Flere ser muligheten for korttidsutleie av deler av boligen gjennom konsepter som Airbnb.

- Leier man ut en mindre del av egen bolig, er inntekten skattefri. Men da kan man heller ikke trekke fra utgifter. Har man en ren utleieleilighet, gjelder andre regler.

Utlandet

Folk hadde også spørsmål om inntekt og eiendom i utlandet. En av leserne skriver: Vi har kjøpt en fritidsbolig i Sverige den 24.juli 2015. Den står ikke oppført i tilsendt selvangivelse. Skal vi foreta oss noe i den forbindelse? Til dette svarer Lyby at formue av fast eiendom i utlandet skal oppgis i selvangivelsens post 4.6.1. I posten må du fylle ut informasjon om land, kjøpsdato, likningsverdi på din andel, type eiendom, salgsverdi pr 1. januar i norske kroner, valutakurs ved omregning, eierandel i prosent og årsak til endring.

En annen leser lurer på hvorfor hun får baksmell hvert år, når hun har mistet jobben, har gjeld, leier bolig og er alene med ett barn. Hun blir oppfordret til å ringe Skatteetaten for å få hjelp til å finne ut hva hun må få med på selvangivelsen.

Lyby fikk også spørsmål om man kan møte opp på ligningskontoret for å få hjelp der, og om man kan bestille time.

- Ja, man kan oppsøke skattekontoret for å få hjelp. Du kan også finne svar på mye av det du lurer på på skatteetaten.no, du kan stille oss spørsmål på facebook.com/skattenmin, du kan ringe oss på 800 80000 eller chatte med oss via Skatteetaten.no. Det er mange kanaler hvor du kan får hjelp, men timebestilling har vi dessverre ikke, svarer han.

Selve rådene fra Skatteetaten er gratis, men ringer man fra mobil, gjelder prisene i det enkelte mobilabonnentet.

Alle spørsmålene og svarene fra tirsdagens nettmøte finner du her

Artikkeltags