Skipper Bjørn Tønnesen på den mosse-stasjonerte Redningsskøyta Elias er ute sammen med Christer Vandezeth, Andreas Utberg og Aleksander Gunther lørdag. I tillegg til å ha deltatt på Engelsvikdagene og invitert rundt femti barn om bord i løpet av dagen, har de vært på Hurumlandet og trukket løs en daycruiser.

- Den sto kilt fast under en brygge, oppe på land. Båten ble presset hardt fast midt under brygga, og vi har akkurat fått den løs. Det tok halv annentime godt og vel å få den ut på sjøen. Vi måtte skru fra hverandre brygga, sier Tønnesen til Moss Avis lørdag ettermiddag.

LES OGSÅ: - Urovekkende mange båter på sjøen

LES OGSÅ: Satte igang søk etter kitere

Sleit seg

Båten så ut til å ha klart seg forholdsvis godt, og de fikk buksert den vekk fra brygga og tatt den opp på traktor med henger.

- Den hadde ligget på vannet ved en moring og hadde slitt seg. Heldigvis var det ikke folk ombord. Det er foreløpig det første opprydningsarbeidet som vi tar etter stormen. Men jeg ser at det er folk som er rundt på strender og rydder opp og får på plass brygger igjen.

Heftige forhold ved trebrygga ved Lersbaugen utenfor Støtvig Hotel fredag 10.08.18. Video: Andre Van Ingelgem

 

- Overrasket over å se båter

På linje med Redningsselskapet sentralt, lot lederen for Redningsselskapets Sjøredningskorps Moss (RSRK), Andre Van Ingelgem, seg overraske over hvor mange som hadde begitt seg ut på sjøen fredag.

- Jeg var overrasket over å se båter på sjøen i det hele tatt i går, til tross for alle advarslene. Jeg mener folk må være veldig mye flinkere til å ta hensyn til varslene som går ut fra meteorologene. De var veldig klare på at det ville bli veldig tøft, sier han og fortsetter:

- Det har vært mange tilfeller av båter som har slitt seg og havnet ute på sjøen og i fjæresteinene, ofte da som et resultat av at folk ikke har vært  nede og forberedt seg på det som kommer.

Bildeserie

Se bilder av stormens herjinger her

 

Kollisjonsfare

I tillegg til synlige materielle skader, ligger det ting og tang og flyter rundt i sjøen etter uværet.

- Det er badehus og flåter og alt mellom himmel og jord, som utgjør en fare for båttrafikken. Det er også en av årsakene til at man må ta hensyn til været og forholdene. Havner ting i sjøen, er det ikke så lett å se dem, og det øker faren for kollisjoner, sier Van Ingelgem.

Han legger ikke skjul på at det er tøffe arbeidsforhold for besetningen om bord på redningsskøytene når det blåser sånn som i går.

- Og det er klart at arbeidsforholdene blir fryktelig mye vanskeligere når du skal håndtere havarister og gå inntil for å berge folk. Da øker faren for skader og uhell for oss også. Det er mye krefter i sving. Men båtene våre er bygget for dette, det er et fantastisk fartøy å bruke under sånne forhold. Bunnsolid.

LES OGSÅ: Slik herjet uværet i Mossedistriktet

LES OGSÅ: Vinden skapte kaos for fergene - måtte søke ly på Bastøy