Den politiske krangelen begynte egentlig ganske hyggelig med at LO i Moss og Omegn inviterte folkeaksjonen «Ja til folkeavstemning i Rygge» til å tale under arrangementet i Kirkeparken 1. mai:

– Vi takket ja, og så var det altså jeg som kunne, sier Frp-politiker Michael Torp, som fikk både tid og sted, og som gikk i gang med å skrive talen.

- Ikke om Frp-politikk, men om folkeavstemning knyttet opp mot kommunesammenslåing, sier Torp som er medlem av folkeaksjonen.

Invitasjonen bekreftes av aksjonsgruppens leder Tor Petter Ekroll:

– Henvendelsen kom fra LO-leder Britt Øyen. Vi satte pris på å bli invitert, men selv er jeg opptatt den dagen. Vi fremmet derfor Michael Torp som vår kandidat.

Ekroll sier at han deretter fikk tilbakemelding fra LO-leder Øyen om at hun i utgangspunktet var positiv til dette.

– Det stemmer at jeg kontaktet Ekroll og spurte om noen fra aksjonsgruppen ville holde 1. mai-appell i Moss. Ekroll foreslo Michael Torp, og personlig var jeg positiv til det, sier Øyen.

Bråk

Fullt så greit gikk det ikke da Torp møtte May Hansen fra SV i fylkestinget sist torsdag:

– Hansen kom bort i en pause og lurte på om ryktene var sanne. Hun sa hun hadde tatt opp saken med fylkesvaraordfører Siv Jacobsen (Ap), og at sistnevnte hadde sagt at det ble «over hennes lik», fortsetter Torp.

Selv sier Jacobsen til Moss Avis at hun ikke har spesielle meninger om Michael Torp bør få holde 1. mai-appell i Moss.

– Har du snakket med May Hansen (SV) og brukt uttrykket «det blir over mitt lik»?

- Jeg har i hvert fall ikke snakket med Michael Torp. Men selvfølgelig har jeg snakket med May Hansen. Vi sitter på fylkestinget sammen og kjører sammen til møtene. Men jeg har ikke brukt uttrykket «det blir over mitt lik», svarer Jacobsen.

Også May Hansen avviser at hun har sitert Jacobsen:

– For øvrig mener jeg det er helt uinteressant hva jeg har sagt til Michael Torp. Jeg har ikke lyst til å uttale meg om dette, sier Hansen.

LES OGSÅ:  Har kjøpt boliger til flyktninger, men ingen kommer

Retrett

Så var det tid for retrett.

Ekroll i folkeaksjonen forteller:

– Øyen meldte til meg at Torp likevel ikke var aktuell. Begrunnelsen hennes var at Torp er ordførerkandidat for Rygge Frp. Aksjonsgruppen fremmet da nestleder Øystein Brogård.

Øyen sier:

– Det er 1. mai-komiteen i Moss som har det siste ordet. Den består av Ap, SV og Rødt.

Les også

Et lite pip fra Halmstad

Shakeel Rehman (Ap) sitter i komiteen og sier han var kritisk til at aksjonsgruppen skulle slippe til:

– Årsaken er at jeg frykter at det kan ta vekk oppmerksomheten fra det som er hovedparolen for dagen, nemlig Arbeid til alle. Det er begrenset taletid og vi må prioritere.

Rehman legger til at det spiller liten rolle for ham om det er Torp eller andre fra aksjonskomiteen som holder appell. Han mener at det uansett person er unaturlig at aksjonskomiteen holder en slik appell på 1. mai.

Eirik Tveiten (Rødt) sitter også i komiteen. Han synes det er OK om Michael Torp eller andre fra aksjonsgruppen holder appell:

– Det er lite raust hvis Torp eller andre ikke får slippe til. Frp er et lovlig parti, og i saken om folkeavstemning er Rødt og Frp enige.

Det er i så fall ikke første gang Frp og Rødt er enige i sak på 1. mai. For to år siden gikk Tveiten i tog med Arild Svenson (Frp) under parolen om jernbanestasjon under Basarbygningen.

LES OGSÅ: Liberalistene vil være elefanten i rommet