Det går forhandlingsutvalget for den nye kommunen inn for.

– Vi tenkte at det er viktig at både Rygge og Moss får noe. Moss er det mest kjente kommunenavnet, og mange hundre husstander i Rygge har allerede postadresse Moss, forklarer Ryggeordfører Inger-Lise Skartlien.

Hun legger til at folk i Rygge er veldig stolte av kommunevåpenet sitt, fordi gullsporen vitner om at Rygge har en historie som går mange hundre år tilbake i historien.

– Når Moss får kommunenavnet, så tenkte vi at da bør Rygge få kommunevåpenet, tilføyer Skartlien.

Endringer på gang

Mosseordfører Tage Pettersen understreker at ingenting er endelig før alt er på plass. Den endelige intensjonsavtalen skal signeres 20. april.

– Så lenge jeg er ordfører i nåværende Moss, er byvåpenet med kråka vårt kommunevåpen. Kråka er viktig for dagens Moss. Men den kan likevel ikke få stå i veien for en ny storkommune, mener Pettersen.

Han legger til at kråka heller ikke blir borte for godt, selv om den nye kommunen velger Rygges kommunevåpen med gullsporen i.

– Vi kan fortsatt bruke kråka i markedsføring eller til andre ting, dersom vi ønsker det, tilføyer Pettersen.

Han er klar over at både kommunenavnet og valget av kommunevåpen vil vekke mye følelser og er forberedt på het debatt om dette i ukene framover.

Ønsker nytt forslag

Ap-veteranen Erik Roth Nilsen i Moss har vært med i lokalpolitikken helt siden 1963. Han har følelser for byvåpenet til Moss og sier han vil bli litt lei seg om kråka droppes.

– Jeg vet hva det kostet å få igjennom at Moss skulle få kråka i byvåpenet sitt. Daværende rådmann Arne Magnussen har selv fortalt meg den historien. Jeg har veldig stor respekt for den kampviljen som ble utvist. Samtidig har jeg stor forståelse for at man må lage noen kompromisser, dersom den nye kommunen skal bli realitet, tilføyer Roth Nilsen.

Aller helst hadde han sett at det ble laget et helt nytt kommunevåpen.

– Motivet burde ha vært Konventionsgården, for å vise kommunens betydning i den nasjonale historien, mener Roth Nilsen.

 

- Bedre løsning

Varaordfører Finn-Erik Blakstad i Rygge lanserte for noen måneder siden et forslag til nytt kommunevåpen for den nye kommunen, der både kråka og gullsporen var med.

 

– Bakgrunnen var at jeg ville få i gang en tankeprosess som sikret balanse og likeverd i forhandlingene. Men nå har det kommet opp en enda bedre løsning, nemlig at vi bruker navnet Moss og Rygges kommunevåpen. Det er jeg veldig fornøyd med. Det vil synliggjøre at Rygge har en lang kulturhistorisk bakgrunn. Rygge kirke ble for eksempel bygget på 1100-tallet, sier Blakstad.