Dyre gård i Rygge og EpleMoss har gjort seg nasjonalt bemerket på eplesaftfronten de siste årene.

Og museets arrangementsansvarlige, Vibeke Nielsen, kunne fortelle at distriktet også tidligere har hatt en formidabel aktør på eplesaftfronten: På 1930-tallet etablerte Reier gård det som ble oslofjordområdets største eplehage.

Reiers flytende frukt

Slik heter på reier.no sine hjemmesider:

«Conrad Andresen Reier var kjent som en pioner og særdeles kunnskapsrik mann innen jordbruk. På starten av 1930-tallet begynte han med frukttrær og plantet det som etter hvert ble den største eplehagen i oslofjordområdet på den tiden, med rundt 25.000 epletrær. 

I 1936 ble det bygget et eget saftpresseri og det ble produsert eplesaft på glassflasker som ble solgt under navnet 'Reiers flytende frukt'.»

Store i dag

Dagens framgangsrike eplesaftprodusenter fra Dyre gård og EpleMoss fortalte om sine konsepter og bød på smaksprøver av frukt og saft.

– Et flott tiltak. Fint å få vist seg fram også her. Dette var et supert initiativ, sa Hans Olav Bjerketvedt fra Dyre gård.

Fredrik Tokerød Pettersen fra EpleMoss fulgte opp:

– Det er utrolig gøy at mossedistriktet har vært og igjen er blitt et så stort eplested. Jeg kjente ikke til Reiers historie, men det er kanskje derfor det er så gode epler i distriktet, smilte han.

Skrukkehoder

Det sesongbetonte arrangementet, hvor eplekake og epleboller også sto på menyen, var en fin avslutning på høstferieuken, hvor mange barn har vært innom og laget epleskrukkehoder – hoder av epler, som tørker og blir bestandige.

Vi lar Vibeke Nielsen avrunde:

– Også i forhold til det grønne skiftet er det fint at vi har epleindustri i distriktet igjen. Hvem vet, etter kommunesammenslåingen blir vi kanskje kjent som Eplebyen Moss.