Ikke alle har råd til å reise på ferie

32 barn fra Østfold er på ferie med Røde Kors denne uken.

32 barn fra Østfold er på ferie med Røde Kors denne uken. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

For mange er sommeren en vanskelig tid. Økonomien strekker ikke til for å ta med familien på ferie, og mange er redde for å spørre om hjelp.

DEL

Hvert år reiser tusenvis av barnefamilier på ferie. Enten til syden, nabolandene, på hytta eller campingen. Sommeren er en tid hvor minner skapes og når høsten kommer gleder barna seg til å fortelle om hvor de var og hva de gjorde i ferien. Men ikke alle har råd til å dra på ferie.

På Facebook-siden til Hjelp oss å hjelpe - Østfold har Cecilie Tønnessen brukt de siste ukene på å ordne i stand ferie for fire familer.

To familier skal på telt- og sykkeltur, en familie skal få låne en campingvogn en uke og en familie skal få låne en hytte. I tillegg til dette har Hjelp oss å hjelpe jobbet iherdig med å skaffe opplevelser til mange andre familer. Men det er ikke bare lett, for selv om mange trenger økonomisk hjelp til å gjennomføre ferien, er det mange som ikke tør å be om hjelp.

Har dere fått mange forespørsler om hjelp til ferier?

– Både ja og nei. Mange vi må lure det ut av. Folk vil ikke be om for mye, sier Tønnessen.

Tønnessen bruker mye tid på å hjelpe andre familier og er villig til å gå langt for å kunne bedre andres hverdag.

– Vi sitter ikke på penger i Hjelp oss å hjelpe. Vi tigger selv rundt omkring. Jeg har tigget hytte, campingvogn og billetter til ulike steder og arrangementer, småting som ikke koster all verden.

Men hun vet at det er verdt det.

– Det betyr veldig mye for familiene. De trenger å komme seg vekk når de har opplevd noe tungt, slik som en økonomisk dårlig tid kan være, sier Tønnessen.

Ferie for alle

Også Røde Kors bidrar til å gjøre sommerferien til en god opplevelse for mange barn. Denne uken er 32 barn i alderen 7-13 år fra Østfold på ferie med Røde Kors på Ytterbøl i Marker.

– Vi skal skape gode sommerminner. For mange er dette den eneste ferien de får. Nå skal det være bare kos og hygge for barna, sier Pernille Lemming, frivillig leirleder.

LES OGSÅ: Hjelpen får mor og barn til å smile

Hver dag byr på noe nytt, og de har ulike temaer som gjenspeiler hva dagen vil bringe.

– I dag har vi hatt vanntema hvor vi har vært på kanotur og grillet pølser. Etterpå blir det sklie og vannkrig, sier Lemming.

Gjennom sitt ferietilbud "Ferie for alle" får barn og familier tilbud om å reise på ferie. I 2015 var 3438 barn og voksne på Feire for alle-opphold. 2825 fikk avslag. I år er det enda flere søkere.

– Det er et økende antall søkere til alle Ferie for alle-oppholdene. Det er mer enn dobbelt så mange som søker enn antall plasser. De som blir valgt ut til å delta er de som trenger det mest, som har det økonomisk vanskelig og barn som vokser opp i litt vanskelige kår, sier Lemming.

Det ble padlet kano, grillet pølser og holdt vannkrig på ferien i regi av Røde Kors.

Det ble padlet kano, grillet pølser og holdt vannkrig på ferien i regi av Røde Kors. Foto:

Ferie i egen by

For de som ikke skal på ferie i sommer finnes det mange muligheter til å utforske litt i sin egen by. Kirkens Bymisjon har åpnet "Skattkammeret" i Moss hvor de låner ut blant annet turutstyr og fotballer.

– Vi ser at det er mange som ikke har råd til å delta på aktiviteter gjennom hele året, ikke bare i ferien. Så da kan de komme å leie utstyr hos oss i inntil en uke. Det for barn og ungdom opp til 18 år og er gratis, sier leder i Kirkens Bymisjon Moss, Lars Ketil Froholt.

Skattkammeret er et ferskt tilbud, men de håper å kunne være med på å bidra til at flere kan være med på ulike aktiviteter.

– Det skal være lettvint for barn og unge å delta på ting. Etter hvert vil vi også få inn skateboard og sykler, sier Froholt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken