Det første Ya Ming Yuen gjorde i Moss var å kjøpe og drive Møllhausen. Det var i 1993 og han kom flyttende fra Oslo, hvor han hadde bodd siden han kom til Norge i 1986. Siden 1993 har han drevet i samme bransje – nå restaurant Ming i Moss sentrum, som driver på det sjette året. Et år de budsjetterte med nedgang i omsetningen på grunn av byggingen i nabobygget og at Parkteatret er stengt på grunn av oppussing. Men mossingene har funnet veien til restauranten likevel.

– Jeg trodde vi måtte regne med en nedgang på et par millioner kroner, men det er ille så ille i det hele tatt. Det er svakt ned, men jeg trodde det skulle være mye mer, forteller han.

Likevel legger han ikke skjul på at de gleder seg til Parkteatret gjenåpner.

Han tror suksessen skyldes spesielt tre ting: God mat, god service og at kona hans, Ling Yun Yuen, alltid er til stede.

Elsker sushi

Skal Ming selv spise på restauranten sin, velger han nummer 12 på menyen – Hot pot. Drar han andre steder er det ofte for å få god sushi. For han beskriver seg selv som en «sushielsker». Og den beste sushien får han på Alex Sushi i Oslo.

– Dit reiser kona og jeg ofte. Hvis du liker sushi må du prøver det, anbefaler han.

Som styremedlem i Moss og Rygge serveringsforening, og som restauranteier, er han positiv i forhold til hva vi har av steder i Moss.

 – Noe er bra og noe mindre bra, selvsagt, men sånn er det i alle bransjer – ikke bare vår.  Men jeg synes det er en del positivt nå, sier han.

Og hvordan man får til noe bra i bransjen? Der er ikke Ming i tvil.

– Innsats. Ingenting går av seg selv, sier han.

Lutefisk og pinnekjøtt

Men i jula blir det noen fridager. Familien Yuen har ikke alltid feiret jul – for som Ming forteller er det ikke vanlig å feire jul i Kina. Men jul er en tradisjon familien har lært seg å like og som de setter pris på. Som «alle andre år» samles barn og barnebarn hjemme hos ekteparet Yuen og på menyen står pinnekjøtt og lutefisk, hvor sistnevnte er den store favoritten.

– Jula er en fin tid og vi liker å holde på tradisjonene. Etter at vi fikk barnebarn er det selvsagt ekstra hyggelig. Det er veldig fint å være bestefar, det anbefaler jeg, sier han og smiler.

DAGENS NAVN:

Ya Ming Yuen, eiendomsinvestor og eier av restaurant Ming i Moss sentrum. Styrmedlem i Moss og Rygge serveringsforening. Gift, to barn og to barnebarn.

Bildeserie

Husker du disse serveringstedene? (del 2)

Bildeserie

Fra arkivet: Husker du disse utestedene fra 1980-1990-tallet?

 

Bildeserie

FRA ARKIVET: Utesteder, fest og moro i Moss. Uteliv og festivaler.

 

Fakta

I Norge er det registrert 12.422 foretak med bransjen «drift av restauranter og kafeer». De har til sammen 110.846 ansatte og omsatte i 2017 for 63,2 milliarder kroner.

I Moss er det registrert 96 foretak i samme bransje og til sammen 456 ansatte. I 2017 omsatte de for 106,5 millioner kroner.

De siste tolv månedene er det etablert 101.597 restauranter og kafeer i Norge. I løpet av samme periode har 4527 gått konkurs.