Cathrine og 600 andre har forhåndsstemt hittil

I BOKS: - Jeg er på ferie i Spania på valgdagen. Derfor forhåndsstemmer jeg, sier Cathrine Nygård i Moss.

I BOKS: - Jeg er på ferie i Spania på valgdagen. Derfor forhåndsstemmer jeg, sier Cathrine Nygård i Moss. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Cathrine Nygård fra Moss gjør det samme som rundt én million velgere i Norge: Hun stemmer på forhånd i stedet for på valgdagen 11. september.

DEL

Valgeksperter mener, ifølge NRK, at så mange som én million velgere i Norge vil benytte seg av forhåndsstemmingen ved årets stortingsvalg. Det er ny rekord. Ved stortingsvalget i 2013 var det til sammenligning 842.000 personer som forhåndsstemte, og det var rekorden fram til da.

– Også i Moss ser vi trenden med at stadig flere velger å forhåndsstemme, sier Tonje Albrecht i politisk sekretariat i Moss kommune.

Les "Seks på gata om valget" nederst i artikkelen!

Den ordinære forhåndsstemmingen startet 10. august og pågår til og med fredag 8. september. Selve valgdagen er mandag 11. september.

– Over 600 velgere har forhåndsstemt hittil, og det er mye til å være den første uken med forhåndsstemming, sier Albrecht.

Les også: Stemmerush på rådhuset - én måned før valget

Ved stortingsvalget i 2013 var det, ifølge Albrecht, cirka 3500 velgere som forhåndsstemte i Moss.

– De første ukene med forhåndsstemming er gjerne rolige, men så pleier det å bli en enorm økning i pågangen de to siste ukene før valgdagen, sier Albrecht.

På ferie

Cathrine Nygård var innom Moss rådhus torsdag, nettopp i det ærend å skulle forhåndsstemme.

– Jeg er på ferie i Spania på selve valgdagen. Derfor passer jeg på å forhåndsstemme. Jeg bruker stemmeretten min ved hvert valg, men dette er første gang jeg forhåndsstemmer, forteller Nygård.

Les også: Skoledebatten ble en ellevill politisk stand-up

Hun legger til at hun har fulgt med på den valgkampen som har vært hittil, men at valgkampen bare har begrenset betydning for hennes valg av parti.

– Jeg har pleid å stemme på ett og samme parti hver gang, fordi jeg er veldig fornøyd med dette partiet. Slik ble det denne gangen også, sier Nygård.

Prøv Moss Avis' valgomat

Mange årsaker

Albrecht på sin side tror det er flere årsaker til at stadig flere velger å forhåndsstemme.

– Én viktig faktor er nok at kommunene har blitt flinkere til å annonsere forhåndsstemmingen. Én annen ting som nok spiller inn, er at folk får en stadig mer travel hverdag. Studenter, yrkesaktive og da spesielt pendlere kan ha problemer med å komme seg til valglokalet valgdagen, og da er det et godt alternativ for dem å benytte seg av forhåndsstemmingen, sier Albrecht.

Moss kommune oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin, og kommunen legger til rette for at flest mulig skal få stemt ved å ha utvidede åpningstider for forhåndsstemmingen på Moss rådhus.

– I tillegg til at vi holder åpent i ordinær arbeidstid på hverdager, har vi også kveldsåpent to torsdager, pluss lørdagsåpent to ganger, sier Albrecht.

Skifter partier

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at én av tre skiftet parti ved stortingsvalget i 2013 i forhold til stortingsvalget i 2009. Valgdeltakelsen på landsbasis gikk opp fra 76,4 prosent i 2009 til 78,2 prosent i 2013. Økningen i valgdeltakelsen var størst blant førstegangsvelgerne.

Les også: Savner informasjon om «ungdomssaker»

Kvinner brukte stemmeretten sin i noe større grad enn menn ved forrige stortingsvalg. 80 prosent av kvinnene fant veien til valgurnene, mot 77 prosent av mennene, viser tall fra SSB.

Valgdeltakelsen var høyest blant dem med universitets- og høyskoleutdanning. Der stemte omtrent 90 prosent. Blant velgere med videregående utdannelse var valgoppslutningen 79 prosent. Blant dem med grunnskole var deltakelsen 65 prosent, ifølge SSB.

Artikkeltags