Stemmerush på rådhuset - én måned før valget

Tidlig ute: Kristian Fredrik Kruse (t.v.), Jan Harald Holmseth og Kari Behn valgte av ulike grunner å forhåndsstemme på Moss rådhus i går.

Tidlig ute: Kristian Fredrik Kruse (t.v.), Jan Harald Holmseth og Kari Behn valgte av ulike grunner å forhåndsstemme på Moss rådhus i går. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I går var det en jevn strøm av folk på Moss rådhus som ville forhåndsstemme.

DEL

Det ordinære forhåndsvalget startet i går, og mange benyttet anledningen til å gjøre sin borgerplikt.

Kristian Fredrik Kruse, Jan Harald Holmseth og Kari Behn satt i foajeen på Moss rådhus og ventet på tur for å forhåndsstemme da Moss Avis var innom i går formiddag.

– Jeg velger å forhåndsstemme fordi jeg antakelig er bortreist på valgdagen, sier Kruse.

– Men er det ikke vanskelig å bestemme seg for hva du skal stemme før du har sett partiprogrammene og fått med deg politiske utspill i valgkampen?

– Nei, jeg har opplevd så mange valgkamper i mitt liv at jeg godt vet hva jeg skal stemme, svarer Kruse.

Holmseth forteller at han alltid forhåndsstemmer, og det har sin spesielle årsak:

– Jeg driver med smådyrjakt, og den starter 10. september. Det betyr at jeg er på jakt på selve valgdagen. Derfor stemmer jeg på forhånd i år igjen. Det er ikke vanskelig å velge parti. Jeg er en trofast velger som stemmer det samme ved hvert valg, sier Holmseth.

PRØV MOSS AVIS' VELGERHJELP HER

På sykehus

Behn forteller at hun venter på en sykehusinnleggelse. Hun vet ikke nøyaktig dato ennå. Men i tilfelle det blir på valgdagen, valgte hun å avgi forhåndsstemme i går.

– Det var ikke vanskelig å vite hva jeg skulle stemme på. Jeg er konservativ når det gjelder valg og stemmer det samme hver gang, sier Behn.

De siste lokalvalgene viser at stadig flere velger å forhåndsstemme. Ifølge NTB ble 22,2 prosent av stemmene levert på forhånd ved kommune- og fylkestingsvalget for fire år siden.

Professor og valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo ser visse betenkeligheter ved forhåndsstemming:

– Partier som får økt oppslutning utover i valgkampen, får ikke full uttelling av forhåndsstemming. På samme måte vil partier som har mistet oppslutning fram mot valget få høyere andel stemmer totalt på grunn av forhåndsstemmene, sier Aardal til NTB.

Artikkeltags