Moss Avis/Fredriksstad Blad: Ifølge Meteorologisk institutt har årets mai-måned vært den varmeste mai i statistikken som går tilbake til år 1900. Totalt for hele landet lå månedstemperaturen 4,2 grader over normalen. I Sør-Norge var avviket mange steder på 5-7 grader over normalen.  I Moss var gjennomsnittstemperaturen på Gullholmen målestasjon i mai i år på 14,4 grader, mens mai 2017 hadde en snittemperatur på 10,8 grader. Værstasjonen i Rygge hadde forrige snittemperaturrekord i 1993, som var på 12,6 grader. Årets snittemperatur på samme stasjon var på 15,4 grader. Høyeste temperatur i mai ble målt på Huggenes målestasjon i Rygge, hvor det var oppe i 31,6 grader på onsdag denne uken.

– Nå går ikke målingene lenger tilbake enn til 50-tallet i Østfold, men basert på andre målinger på Østlandet kan vi nok trygt fastslå at det ikke har vært varmere i Østfold i moderne tid. Det har vært eksepsjonelt høye temperaturer, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Fredriksstad Blad.

Månedsnedbøren for hele landet var 70 prosent av normalen, mens en rekke stasjoner i Sør-Norge fikk under halvparten av den normale nedbøren i mai.

Klimaforsker Jostein Mamen har ikke sett liknende temperaturavvik tidligere som i mai i år.

– Årets mai ligger hele fire grader over normaltemperaturen for måneden. Det er eksepsjonelt. Jeg har aldri sett noe liknende, sier han til yr.no.

Det nest varmeste året som er målt var i 2013, da maitemperaturen lå 2,7 grader over normalen. Flere steder ble det satt ny varmerekord for mai onsdag, og natt til torsdag om årets første tropenatt.

I mossedistriktet var det tropedag onsdag, med makstemperaturer på over 30 grader.  Det ligger an til å bli varmt og tørt i distriktet også gjennom helgen.