– Både brukerne og vi som jobber her er veldig fornøyd med de nye lokalene til Varmestua i Helgerødgaten 9, sier styreleder Arild Nilsen og Inger-Lise Lien.
1. juni måtte Varmestua flytte fra Strandgata 3. Årsaken er at huset skal rives for å gjøre plass til den nye jernbanen. Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund (AEF) driver Varmestua. De fikk nesten 6,3 millioner kroner i erstatning fra Bane Nor, slik at de kunne skaffe seg nye lokaler.
Les også: Får over seks millioner kroner i erstatning
– Kirkens Bymisjon hjalp oss med flyttingen, og det gikk veldig bra, sier Nilsen.
Etter innflyttingen i de nye lokalene har Varmestua hatt litt begrensede åpningstider. Men nå er det meste på plass innvendig og resten av sommeren blir det åpent her mandager, onsdager og fredager, med servering av smørbrød.
Større plass
– Vi har litt større plass i de nye lokalene enn hva vi hadde i de gamle. Vi har også fått bedre lagerplass og har innredet en klesavdeling i andre etasje, der vi kan dele ut klær til brukerne, forteller Nilsen.
Les også: Siste julelunsj for Varmestua i Strandgata 3
Lien forteller at kjøkkenet også er mye større enn det de hadde i Strandgata. Nesten alt kjøkkenutstyret er nytt.
– Her har vi egne kjølerom og fryserom, og det er en fordel. En smørbrøddisk med kjøling er også på plass, noe som innebærer en stor forbedring, sier Lien.
Les også: Forhandler fortsatt om nye lokaler til Varmestua
Leie ut
I husets andre etasje er det minikjøkken og et stort rom som kan leies ut som møte- eller selskapslokale.
– Vi har blitt bedt om å ta vare på de fine bildene i andre etasje som er igjen etter Håkonshall, som holdt til her tidligere. Dette ønsket har vi etterkommet, så bildene er her fortsatt, sier Nilsen.
Det utvendige arbeidet på bygget er derimot forsinket. Nilsen forklarer at mye byråkrati er årsaken.
– Vi sendte søknad til Moss kommune om fasadeendring. Det tok tre-fire uker før søknaden var ferdigbehandlet, og vi fikk først avslag. Men etter å ha hatt et møte med kommunen fikk vi grønt lys likevel, sier Nilsen.
Les også: Bevilger penger så Varmestua kan få nye lokaler
Stillaser
Så sendte de søknad til kommunen om å få sette opp stillaser ut mot Helgerødgaten i forbindelse med oppussingen av bygget.
– Etter hvert fikk vi til svar at vi må sende denne søknaden til fylkeskommunen, ettersom Helgerødgaten er fylkeskommunal vei. Så nå venter vi på et forhåpentlig positivt svar derfra, slik at vi kan sette opp stillasene og gjøre ferdig det utvendige arbeidet, sier Nilsen.
Også i den nye Varmestua er det utdeling av rene sprøyter og innlevering av brukte. Denne ordningen har bidratt til at Moss har lav forekomst av hepatitt, noe Varmestua får mye honnør for fra helsemyndighetene.
– Når alt arbeid er ferdig her, både utvendig og innvendig, vil vi arrangere en offisiell åpningsfest for den nye Varmestua. Vi håper at det kan skje på sensommeren en gang, sier Nilsen og Lien.