Vil ha hunde- og røykfrie strandsoner

TILGJENGELIGHET: – Blått flagg-strendene bør kunne brukes av alle, også av allergikere og astmatikere. Da må det innføres hunde- og røykfrie soner der, sier Tone Sandem.

TILGJENGELIGHET: – Blått flagg-strendene bør kunne brukes av alle, også av allergikere og astmatikere. Da må det innføres hunde- og røykfrie soner der, sier Tone Sandem. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Moss og omegn astma- og allergiforening ber om hunde- og røykfrie soner på Sjøbadet og Tronvikstranda.

DEL

Tone Sandem er foreningens nestleder og har tatt opp dette i et brev til Moss kommune.

– Vi har fått henvendelser fra flere av våre medlemmer som ønsker at deler av Blått flagg-strendene Sjøbadet og Tronvikstranda skal bli hunde- og røykfrie, forteller Sandem.

Hun har lest av veiledning til Blått flagg-strand at det ikke er et krav av stranden skal være hundefri. Derimot er det krav om at hunder må holdes i bånd.

– Flere av våre medlemmer kan ikke være på byens strender fordi de er hyperallergiske mot hund. Det står jo i kriteriene for Blått flagg-strendene at disse strendene skal være tilgjengelige for alle. Derfor ønsker vi en hundefri sone på disse to strendene i Moss, slik at også de som er hyperallergiske mot hunder kan være der, forklarer Sandem.

Kols

Hun har ikke funnet noe om sigarettrøyk i forskriftene for Blått flagg-strendene.

– Men vi hadde satt stor pris på om en hundefri sone også kan være røykfri. Vi har nemlig også fått henvendelser fra medlemmer som har astma og kols, og som ikke klarer å være på stranden hvis det ligger noen ved siden av dem og røyker, tilføyer Sandem.

Hun håper at Moss kommune kan imøtekomme medlemmenes ønsker, slik at også de kan benytte seg av de flotte Blått flagg-strendene i byen.

Cecilie Kildahl, rådgiver i Grønn kommune i Moss, sier at brevet fra astma- og allergiforeningen har vært diskutert internt i Moss kommune.

– Som kjent er formålet med Blått flagg-strender å fremme bærekraftig utvikling ved strender gjennom strenge krav når det gjelder miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet og service, miljøopplæring og informasjon, sier Kildahl.

Balansegang

Hun tilføyer at innføring av et hunde- og røykeforbud på deler av strendene vil være en balansegang i forhold til hvor mange forbud en kan ha i friluftsområder.

– Det er mange mennesker på strendene, og slike forbud må ses opp mot en praktisk tilnærming på hvordan friluftsområdene forvaltes, og hvordan en kan følge opp slike restriksjoner, utdyper Kildahl.

Hun tror at et hunde- og røykeforbud på deler av strendene også vil kunne få en spredningseffekt, slik at det også kommer ønsker om hunde- og røykeforbud i byens parker og på andre friluftsområder der det er mye mennesker.

– Vi er også avhengige av at restriksjoner til en viss grad er forankret og blir forstått og akseptert av den øvrige befolkningen, forklarer Kildahl.

Ingen andre

Etter det hun er kjent med har ingen andre kommuner i Norge innført røyke- og hundeforbud på deler av Blått flagg-strendene.

– Med bakgrunn i dette ønsker vi ikke å innføre forbud mot hunder og røykfrie soner ved Blått flagg-strender i Moss, konkluderer Kildahl.

På Blått flagg-strender i Danmark derimot ble det i fjor innført badeforbud for hunder i perioden 1. mai til 15. september. Det danske Friluftsrådet sendte også ut kontrollører for å sjekke at badeforbudet for hunder ble overholdt.

Det er fortsatt ikke forbudt å ta med hunden sin på en Blått flagg-strand i Danmark. Men hunden kan altså ikke kjøle seg ned ved å ta et bad lenger på varme sommerdager.

Hundeforbudet utløste heftig debatt i danske og internasjonale medier. Motstanderne mente at dette er overformynderi av verste sort. Andre mente at badeforbudet for hunder var latterlig og totalt hysterisk.

Artikkeltags