Når juletreet egentlig skal ut av huset er det mange meninger om. Noen kaster det ut så fort julaften er over, andre når arbeidshverdagen begynner igjen, mens mange venter til 20. dag jul: 13. januar.

Ut skal det uansett, men hvordan blir du egentlig kvitt det ekte treet?

For har du plastre kan det selvsagt bare pakkes ned i esken og legges på loftet.

Ikke brenn treet

Det kan kanskje friste å brenne det opp i peisen, men det fraråder Morten Seljeskog, forsker ved Sintef Energi:

– Fyller du opp vedovnen, peisinnsatsen eller den åpne peisen med avkappa greiner fra juletreet, kan det fort oppstå en ukontrollerbar forbrenning som skaper ødeleggende temperaturer, gnistsprang og giftige gasser, sier Seljeskog til NRK.

I våre kommuner er det Movar sine gjenvinningsstasjoner som er løsningen.

– Her kommer mange for å levere juletrærne sine når jula er over. Trærne går som hageavfall og er gratis å levere, sier Freddy Tangen, sektorleder for renovasjon i Movar IKS.

Ingen innsamling

I en rekke kommuner tilbyr man innhenting av juletrær. Da legger du som forbruker ut juletreet ved siden av søppelkassene til en gitt dato, hvor det så blir hentet av renovasjonsfirmaet.

Det tilbudet eksisterer derimot ikke i mossedistriktet.

– Vi rettet en forespørsel om dette tilbudet til våre eierkommuner for et par år siden, men det var lite interesse for dette. De mente at kostnanden var for høy, sier Tangen.

– Skal vi ha en innsamling av juletrær ønsker vi å gjenvinne de, altså lage kompost, men det koster en del penger, sier han videre.

Dermed må du ta jobben med å kjøre til gjenvinningsstasjonene i Vestby eller Moss, for å bli kvitt juletreet.

– Jeg har ingen problem med å se at mange hadde ønsket at vi hentet dem inn. Vi er kjent med at flere andre tilbyr dette og det var også derfor vi spurte om dette var noe vi skulle tilby i våre kommuner, sier Tangen.