Slår alarm om grov mobbing med ny app i Moss

BER DE VOKSNE VÅKNE OG DE UNGE SKJERPE SEG: Camilla Monsen er sjokkert over nivået på meldingene som publiseres anonymt via appen «Jodel» i mossedistriktet.

BER DE VOKSNE VÅKNE OG DE UNGE SKJERPE SEG: Camilla Monsen er sjokkert over nivået på meldingene som publiseres anonymt via appen «Jodel» i mossedistriktet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Camilla Monsen (20) er sjokkert over hva som publiseres av stygge personbeskrivelser, seksuell mobbing og annet injurierende innhold i Moss via appen «Jodel».

DEL

Appen gjør det mulig for alle som har lastet den ned å sende anonyme meldinger.

Og appen er lagt opp slik at den tar inn alle meldinger som legges ut i en radius på 10 kilometer fra der du er. Dermed får alle i området som har appen lese hva som skrives.

- Jeg studerer kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, og i hovedstaden brukes Jodel-appen slik den er ment: Vi studenter utveksler råd om gode utesteder, hvor det er tilbud på godteri og andre hyggelige og humoristiske utspill, sier Monsen.

For fem år siden var hun leder av Ungdommens Bystyre i Moss.

Veldig skuffet

Siden har hun flyttet via Sperrebotn i Våler til Oslo, og søndag kom hun hjem til Sperrebotn for å lese til eksamener.

Dermed fikk hun også innblikk i hvordan Jodel håndteres av unge mossinger.

- Jeg er så skuffet over hvordan ungdommer i Moss bruker denne appen at jeg bare måtte ta tak i dette, sier Camilla - som tok kontakt med Moss Avis om saken tirsdag ettermiddag.

Vi fikk se på den lange strømmen av mossemeldinger på appen.

Her deles det anonymt og over en lav sko rykter om diverse seksuelle aktiviteter eller mangel på sådanne (!) mellom navngitte mosseungdommer. Og det inviteres til å diskutere lærere ut fra deilig-kriterier og andre kriterier.

Ber foreldre og skoler ta tak

- Jeg synes ikke dette er greit, og da jeg gikk på Kirkeparken videregående skole var det i hvert fall nulltoleranse mot mobbing, sier Camilla Monsen.

- Hva bør skje?

- Foreldre og ledelsen ved ungdomsskoler og videregående skoler bør bli oppmerksomme på denne appen, snakke med mosseungdommen om dette, og slå hardt ned på overtramp. Men jeg synes ikke appen bør legges ned. Den er fin når den brukes slik den er ment å brukes, sier Monsen.

Ville varsle politiet

Dagbladet skrev tidligere i november at Drammens Tidende meldte om at appen har gitt stygge utslag i form av stygge meldinger.

Appen spredde seg videre til Sande i Vestfold og på Sande videregående skole tok rektor Even Storbråten umiddelbart grep da elever tipset ham om appen.

- Jeg lastet ned appen så at det som ble skrevet ikke er helt greit. Hvem som helst kan skrive akkurat det de ønsker, og den inneholder grove angrep mot navngitte elever, sa Storbråten til Dagbladet

Rektoren samlet alle skolens 500 elever i kantina og ba dem om å stoppe å bruke appen. Han sendte ut et brev til alle foresatte, advarte resten av skolene i fylket og koblet inn politiet. 

- Hvis bruken av appen fortsetter har jeg bedt politiet om å ta grep, sa Storbråten til Dagbladet.

Truet med utestengelse

Etter at Drammens Tidende skrev om appen, publiserte Jodel et fastlåst innlegg til brukerne som befinner seg i drammensdistriktet, skriver DT og Dagbladet:

«En liten påminnelse til 'Jodlerne' i Drammen: Jodel er ikke et sted for å trakassere andre eller nevne navn. De som bryter reglene vil bli utestengt. Fortsett å dele ideer og opplevelser med menneskene rundt deg og ha det gøy!»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken