(Nettavisen) 

  • Hvorfor er egentlig så mye av ferskvarene på butikken pakket inn i plast og emballasje?
  • Hadde det ikke vært bedre om du bare kunne plukke varene du ønsket i løsvekt, og dermed slapp all emballasjen - og kunne få nøyaktig så mye du trengte?
  • Er innpakningen av mat bare et salgstriks for å kunne øke prisen og få deg til å kjøpe mer enn du trenger?

På toppen av dette ønsker Miljøpartiet de Grønne å innføre et forbud mot «unødvendig plastemballasje».

Fakta og myter

Det er mange spørsmål som til stadighet kommer opp rundt innpakning av mat i butikken. Nettavisen har derfor snakket med seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i matforskningsinstituttet Nofima.

Hun leder forskningsarbeidet i et større forskningsprosjekt finansiert av Forskningsrådet, i samarbeid med blant annet Østfolsforskning, Bama og Matvett for å se på hvordan man kan redusere matsvinnet.

- Har all denne plastemballasjen noe for seg?

- Ja! Plast er ikke den eneste løsningen, det er mange andre materialer som har noe for seg, men du kan designe plasten nesten som du vil - både hvordan den skal se ut og egenskapene - noe som gir veldig store variasjonsmuligheter.

Ifølge forskeren er det nemlig svært viktig at innpakningen har de rette egenskapene. Plast er ikke plast.

– Hvis vi begynner med frukt og grønt: Det inneholder veldig mye vann, så hvis det ikke emballeres, så tørker det fortere ut. Emballeringen fører til at produktene mister mindre vann og holder seg friske lenger, sier hun.

Et eksempel er agurker: Uten plast holder de ifølge Bama i rundt tre dager. Med plast er det omtrent 14 dager.

Og at produktene holder seg lenge er viktig. Ifølge en rapport fra Østfoldsforskning fra 2015 skjer hele 61 prosent av alt matsvinnet hjemme hos forbruker.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Av de åtte viktigste årsakene til at mat kastes, kan fire av dem knyttes opp mot emballering. Det gjelder særlig at maten har gått ut på dato eller har blitt dårlig, sier hun.

Heller for mye enn for lite

Forskningen på feltet viser at selv om det blir noe plastsøppel av emballeringen, er miljøbelastningen av produksjonen av matvarene betydelig større enn for emballeringen.

– Det er ganske overraskende hvor stor andel av miljøbelastningen som er på selve matvarene. På hvitost utgjør for eksempel emballasjen bare noen få prosent.

Fra et miljøperspektiv er det derfor mye viktigere å unngå svinn, enn å kutte ned på emballeringen. Forskningen viser blant annet at ost i skiver er mer miljøvennlig enn en hel ost, fordi en som regel spiser opp alle skivene – mens vi alltid kaster litt av den hele osten.

– Det finnes selvsagt eksempler på overemballering, men det er et betydelig større problem i verden med underemballering. Et eksempel er appelsiner som transporteres gjennom Europa. Da regner man at de to nederste lagene i pallene er «støtdempere» og kastes.

– Folk trekker ofte fram hvorfor det er både plast og kartong rundt majonesen, men begge deler har en funksjon: Plasten er for å beskytte mot oksygen, mens fiberen er der for å beskytte mot lys. Hadde du ikke hatt fibrene rundt plasten, ville majonesen både smakt og sett helt annerledes ut.

Ikke så smart som du tror

En vanlig antagelse er at det å kjøpe frukt og grønt i løsvekt er mer miljøvennlig enn ferdig innpakkede produkter.

– Men nesten alle som kjøper løsvekt, putter det oppi en pose. Den er like stor om du tar en kilo løk eller én chilli. Da kan man like gjerne pakke det på forhånd og ta vare på produktet. Det bidrar både til informasjon som kan skrives på pakningen og holdbarhet.

Dessuten kan det være slik for grønnsaker at den posen du bruker er for tett, og gjør at produktene får dårligere holdbarhet hjemme hos deg.

Kvalvåg Pettersen forteller at emballeringen også betyr mye for beskyttelse av frisk frukt fra dårlig frukt. Bama opplyser at de tidligere opplevde svinn i butikk på 10-12 prosent på druer solgt i løsvekt, men etter at produktene ble emballert hos produsentene er svinnet ned mot 1-2 prosent.

Det finnes selvsagt eksempler på overemballering, men det er et betydelig større problem i verden med underemballering.

Marit Kvalvåg Pettersen, seniorforsker i matforskningsinstituttet Nofima

 

Når mat råtner under frakt uten emballasje, kan man risikere at hele kasser med mat må kastes fordi det sprer seg raskt – mens emballering gjør at en bare kan kaste maten som i utgangspunktet var dårlig.

Et annet element er at alle kan ta på produktene som ligger ute i løsvekt.

– De tomatene jeg tar på og klemmer på for å kjenne om er gode, de har andre allerede tatt på - og da har jeg ikke så lyst på dem lenger. Det hygieneaspektet er litt fraværende for dem som er «emballasjemotstandere».

– Det er helt sikkert slik at det er større svinn for dem som har løsvektstomater. Når folk tar på dem, blir de mykere – og det er også større fare for at det blir sår i maten, og da blir de ødelagt.

En type passer ikke alle

Hun understreker at det er svært viktig at forskjellige produkter har rett type emballering – og at noe som fungerer for en type produkt, ikke fungerer for noe annet.

– En kan ikke bare legge gulrøttene opp i brødposen, det fungerer ikke, det må være tilpasset produktet. Mange lurer for eksempel på hvorfor det er små hull i mye av plasten, og det er for at frukten skal kunne puste og slippe ut CO2.

For andre ferskprodukter som kjøtt er det også helt andre elementer som spiller inn:

– Oksygenet i lufta er med på mange nedbrytingsprosesser, alt fra bakterier, farger og vitaminer. For å ha et best mulig produkt så lenge som man ønsker, er det en fordel å fjerne lufta – og ofte tilsette en beskyttende atmosfære.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Ved å vakuumpakke får man en hovedvekt av bakterier som ikke trenger oksygen for å vokse, og det kan gi en ubehagelig lukt. Ved å tilsette for eksempel CO2 og nitrogen, så får man  bakterier som ikke er farlig, for eksempel melkesyrebakterier, forteller Marit Kvalvåg Pettersen.

Også denne atmosfæren må tilpasses hvert produkt. Torsk skal for eksempel ha oksygen, men det skal ikke laks.

På kjøttprodukter kan holdbarheten uten spesiell emballasje være noen få dager dager, med vakuumpakker er den en del dager – mens beskyttende atmosfære øker holdbarheten i enda noen dager. Antall dager er avhenger  av produkt, pakketeknologi, materialevalg og lagring – men det kan være snakk om en mangedobling av lagringstiden.

– Med det landet vi har med lange avstander, er det viktig å ha relativt lang holdbarhet, for da får man ned svinnet. Det gir mer tid til både distribusjon, tid i butikk – og ikke minst får du lenger holdbarhet etter at du har kjøpt det, påpeker hun.

Seniorforskeren forteller at mye av det folk reagerer på som unødvendig emballasje, ganske enkelt er at man må ha forholdsvis mye beskyttende atmosfære sammen med produktene. Derfor kan det se ut som det selges mye luft.

Salgstriks?

– Men noe av emballasjen må da være et salgstriks også? Ser man på løk, koster vel det mange ganger så mye hvis du kjøper i strømpe, sammenlignet med løsvekt.

– Noen ganger er nok det å sette produkter i grupper et triks, men når det gjelder løk så har man her også gjort en jobb med å sortere produktene. Mange kjøper ikke løk i forskjellig størrelse, og når du kjøper i strømpe er alle like store. Det er en ekstra jobb og fører til høyere kostnader, sier seniorforskeren.

PS! Ikke tro at såkalt «biologisk nedbrytbar plast» hjelper mot problemet. Denne typen plast brytes i all hovedsak bare ned i indistruelle kompostanlegg - eller «gunstige forhold» - og er ifølge FN ikke en løsning for forsøpling av havet. Det skaper også problemer for plastgjenvinning fordi denne typen plast ikke fungerer sammen med vanlig plast. (ANB)