Knusende for omdømmet til byens politikere

Trist: – Dette er bare trist. Personlig er jeg både sint og irritert på meg selv. Jeg trodde rene masser var rene – men slik var det altså ikke, sier lederen i miljøutvalget, Sindre Westerlund Mork, som konstaterer at Blått Flagg ikke kommer opp på flaggstangen denne sesongen.  Foto: Geir Hansen

Trist: – Dette er bare trist. Personlig er jeg både sint og irritert på meg selv. Jeg trodde rene masser var rene – men slik var det altså ikke, sier lederen i miljøutvalget, Sindre Westerlund Mork, som konstaterer at Blått Flagg ikke kommer opp på flaggstangen denne sesongen. Foto: Geir Hansen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Miljøskandalen vokser i omfang. Miljøutvalgets leder sier at det er ødeleggende for omdømmet at plast fra steinmassene driver i land på en rekke strender.

DEL

Denne sommeren har Moss Avis fått flere bilder fra lesere som har besøkt strender både i Moss og Rygge. Fellesnevneren er foto av gule sprengtråder fra steinfyllinga utenfor Kleberget. Plast herfra har drevet i land på Søly stranda, Revlingen, Rosnes, Kjellandsviktangen, Bredebukt og på innsiden av Gullholmen – og selvfølgelig på Sjøbadet. Plasten stammer altså fra steinmassene som er dumpet på bunnen utenfor Kleberget. Men ikke lenge etter at lekterne startet dumpingen, ble det klart at massene var forurenset med plast. Først dukket de gule sprengtrådene opp på strendene rundt Værlebukta. Deretter kom de små plastfiberne fra armeringsbetongen.

Dårlig reklame

Nå driver disse små plastbitene i land på Sjøbadet i så store mengder at Moss kommune kan glemme å få opp Blått Flagg på selve reklamestranden .

– Og er det ikke en miljøskandale at kommunen vedtar en utfylling som siden viser seg å inneholde mye plast, Sindre Mork, leder i miljøutvalget.

– Jo, det kan man si. Det er i hvert fall ris til egen bak. For min egen del må jeg si at jeg er både sint og irritert over at jeg trodde at rene masser faktisk var nettopp det. Dette er ikke ment som en unnskyldning, men jeg tror flere har blitt overrasket over denne utviklingen.

– På mange måter er dette ødeleggende for omdømmet til politikerne. Dette skulle jo ikke skjedd. Sett i etterpåklokskapens lys er dette bare trist – veldig trist.

I lang tid?

– Hvordan kunne det skje?

– Det er vanskelig å si, men bytte av havnesjef og havnestyre kan jo hatt betydning.

– Men i ettertid har det jo kommet påstander om at prosjektlederen ble advart. Hva sier du til det?

– Det kunne jo vært reagert på eposten som kom – selv om den var kortfattet.

– Kan man risikere at Sjøbadet blir uten Blått Flagg neste år også?

– Det aner jeg ikke. Først når mengden av plastfibre avtar vil vi få svar på det. Per i dag er det umulig å si eksakt når det vil skje. Men kommunalsjefen håper dette vil minke etter høststormene, påpeker Sindre Westerlund Mork.

Skandale

Jonas Sjolte fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) synes også denne saken er utrolig trist.

– Vi har fått reaksjoner fra folk som finner plast på strendene. Dette er en miljøskandale. Fra Moss Havn KF sin side burde man vært mer nøye med å sjekke steinmassene. I stedet forsøkte man å dekke det til da plast fløt i land i våres.

Her: Kartet viser strender hvor plastavfall er skyllet i land. Folk har funnet plast både i Mossesundet og på vestsiden av Jeløy. Kart: Nyhetsgrafikk

Her: Kartet viser strender hvor plastavfall er skyllet i land. Folk har funnet plast både i Mossesundet og på vestsiden av Jeløy. Kart: Nyhetsgrafikk

– Hva med omdømmet til byens folkevalgte?

– Som kollegium kan vi jo slå fast at man ikke får noe gratis – heller ikke stein. Men fra MDGs side ønsker vi ingen storstilt utfylling i havna.

– For øvrig skulle jo disse massene aldri vært sendt hit. Her må det vært gjort feil i flere ledd. Det virkelig alvorlige problemet er jo de små plastfiberne fra armeringsbetongen. Når den brytes ned og blir enda mindre vil den inngå i næringskjeden, sier Sjolte.

Hos fylkesmannens miljøvernavdeling har de fulgt med på denne saken helt fra starten av. Etter at problemene med plast dukket opp har etaten skjerpet kravene til utfylling.

– Vi følger med på denne utviklingen, sier fungerende miljødirektør Håvard Hornnæs. Det har kommet henvendelser hit om plast som skylles i land. Det må vi ta alvorlig, sier han.

Lederen i havnestyret, Gretha Kant, medgir at denne saken er kjedelig.

– Vi må bare fortsette med å få ryddet opp, sier hun.

– Ble det gjort en dårlig jobb med å sjekke steinen i forkant?

– Vi leide inn konsulenter med faglig kompetanse på dette området for å sikre oss. Derfor ser jeg ikke helt hva vi kunne gjort annerledes. Nå jobbes det med å forbedre sorteringen av stein. Her vil vi ha en nær dialog med fylkesmannen, avslutter Kant.

Artikkeltags