– Vi avslutter mens leken er god. Vi har fått markert vårt syn og vist at det ikke er noen selvfølge at maten kommer ut i butikkene, sier leder i Østfold Bondelag – Svend Arild Uvaag klokka 09.00.

Aksjonen har foregått på privat grunn, og Uvaag legger til at de ikke ville provosere mer enn nødvendig. Derfor avblåste de etter tre timer markering av sine synspunkter.

Er dere ikke redde for å miste sympati ved å ramme tredjepart? 

– Jo, det er vi. Dette er en hårfin balansegang. Derfor skulle ikke denne blokaden ha større omfang enn dette. Vi har slått hardt til, men vi trekker oss raskt ut igjen og vi har stort sett blitt møtt med tommelen opp så jeg tror det går bra, sier Uvaag.

Litt før klokka 07.00 kom det melding om at politiet ville gripe inn for å stanse aksjonistene, men det viste seg å være feil.

– Vi kommer ikke til å be politiet om å stanse aksjonen, så lenge det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner, sa André Tangerud – administrerende direktør i Asko Øst ved 07.00-tiden fredag morgen.

– God dialog

Securitas gjorde politiet oppmerksom på at aksjonen foregikk på privat grunn, men Asko ville altså ikke hindre bøndene i å stoppe utkjøringen av varer fra lageret.

– Det er god dialog mellom bedriften og bøndene på stedet. Bøndene får stå på stedet så lenge det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner og den alminnelige ferdsel ikke forstyrres, melder politiet i Follo ved 08.20-tiden.

Frem til ved 09.00-tiden sto det en lang rekke med lastebiler som ikke kom ut av den blokkerte porten.  

– Dette er helt dust, sa en ansatt som var bekymret for at frysevarene de hadde lastet opp kunne tine og bli bedervet.

Siden fryselageret hos Asko brant ned for noen uker siden, blir frossenvarer lastet om på lageret og kjørt direkte ut til butikkene. 

 

Aksjon etter brudd

Blant grossistlagrene som rammes av aksjonen er Askos sentrallager i Vestby.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes i en pressemelding.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksforhandlingene. I dag har bønder aksjonert langs veier og i butikker landet over. Nå trappes de sentrale aksjonene opp.

LES OGSÅ: – Dyrk maten din selv, sier misfornøyde bønder

- Vi ønsker et mangfoldig jordbruk. Forbruker ønsker norsk mat. Vi har opplevd sterk støtte og sympati disse dagene med brudd. Mange ser at dette handler om hvordan vi vil at maten skal produseres framover, sier Lars Petter Bartnes.

Han understreker at de ikke ønsker å ramme forbrukerne.

- Men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringa ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Lars Petter Bartnes.

– Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, sier Bartnes.

Disse grossistlagrene blir blokkert fra fredag morgen 19. mai kl 06.00: