Nettavisen Norwegian bekrefter overfor Nettavisen at de innfører totalforbud mot Samsung Note 7 på alle sine flyvninger.

Skandalen rundt mobiltelefonen Samsung Note 7, som har hatt en lei tendens til å ta fyr og eksplodere, fortsetter å rulle.

Veldig strenge føringer

Nå har amerikanske luftfartsmyndigheter offisielt bannlyst telefonen ombord på fly. Tidligere har det stort sett vært selskapene selv som har forsøkt å hindre telefonen ombord på fly.

Luftfarttilsynet i Norge går også ut på sine nettsider og fraråder bruk av Samsung Note 7 på fly.

- Per i dag er det veldig strenge føringer, men ikke et totalforbud. Luftfartstilsynet er del av samarbeidet i European Aviation Safety Agency (EASA), og norske myndigheter vil følge beslutningen til EASA. Dersom de strammer inn til et totalforbud på lik linje med luftfartsmyndighetene i USA, vil også Norge gjøre dette, sier Jan Petter Steinland, avdelingsdirektør for Operativ Avdeling, og legger til:

- Jeg regner med at det kommer en rask avklaring, og vi har allerede sendt en forespørsel til EASA og spurt om de vil endre sin vurdering.

Føderal forbrytelse

I en såkalt «Emergency Restricion/Prohibition Order», gjøres det klart at det er en såkalt føderal forbrytelse for flypassasjerer å bringe en mobiltelefon ombord på et fly - enten en tar den med seg selv, i håndbagasjen, innsjekket bagasje eller sendt som frakt.

Sviende straffer

Nå har det blitt klart at straffen for å prøve seg likevel, er svært, svært streng:

Tar du med deg telefonen på flyet, risikerer du en bot på opp til 179.933 dollar - omtrent 1,5 millioner kroner.

Er du virkelig uheldig, kan du i verste fall få opp til ti års fengselsstraff.

Norske flyselskaper sender nå ut tekstmeldinger til sine passasjerer for å forsøke å hindre at nettopp dette skjer.

Innfører forbud på alle flyvninger

Det er foreløpig ikke innført et formelt forbud mot telefonen ombord i fly i Europa, men Norwegian opplyser til Nettavisen at de nå har bestemt seg for å innføre fullt forbud mot telefonen på alle sine flyvninger.

Ifølge selskapet har det ikke vært noen som har blitt fersket i å forsøke å «smugle» telefonen ombord.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra SAS og Widerøe.