NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har reist for over én million kroner

REISER MYE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen reiser mye. I fjor bodde han på firestjerners-hotellet Azimut Smolenskaya (innfelt) under fotball VM i Russland.

REISER MYE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen reiser mye. I fjor bodde han på firestjerners-hotellet Azimut Smolenskaya (innfelt) under fotball VM i Russland. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

De 11 direktørene i NRKs toppledelse har reist for 6,8 millioner de siste årene. Hvorfor de har brukt så mye penger, ønsker ikke NRK-sjefen å svare på.

DEL

NETTAVISEN: Den senere tiden har Nettavisen gått gjennom en rekke interne dokumenter i NRK. Gjennomgangen viser en toppledelse som leverer store reiseregninger og er flittig brukere av taxi på lisensbetalernes regning.

Norges statskanal er landets desidert største mediebedrift med hele 3.700 ansatte og tar inn 5,6 milliarder kroner i lisensinntekter hvert år.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er selv en av dem som leverer store reiseregninger. De siste årene har han reist for 1.014.747 kroner, viser Nettavisens gjennomgang.

Lønn: 3,1 mill.

Helt på toppen av hierarkiet i NRK finner vi Thor Gjermund Eriksen. Han har vært sjef siden 2013, og er blant Medie-Norges best betalte med en lønn på 3,1 millioner kroner.

Men det er ikke bare høy lønn du får ved å være sjef i NRK. Du får også muligheten til å reise mye på arbeidsgivers regning.

Totalt har Eriksen siden han ble NRK-sjef levert reiseregninger for over én million kroner. Reiseregningene inkluderer alt fra store internasjonale konferanser, reiser til New York, idrettsarrangementer og interne lederseminarer.

Vil ikke kommentere

Nettavisen har i over én uke forsøkt å få et intervju med NRK-sjefen. Han har ikke ønsket å la seg intervjue og svare på spørsmål omkring både NRK-ledelsens forbruk eller sin egen taxibruk.

Eriksen uttalte til bransjenettstedet Medier24 i desember 2017 at han var opptatt av å sikre NRKs troverdighet blant publikum.

– Selv om enkelte aviskommentatorer er sinte på NRK, så gjør det mye større inntrykk på meg hva publikum synes. Et godt omdømme og at vi er til å stole på er helt avgjørende for at vi skal fortsatt ha bred støtte i befolkningen, sa han til Medier24.

På tross av ønske om bred støtte i befolkningen, ønsker ikke sjefen å svare på spørsmålene til Nettavisen om han og NRK-ledelsens bruk av lisensbetalernes penger.

I stedet har vi fått tilsendt kommentarer fra hans kommunikasjonssjef.

– Reisene er planlagt og gjennomført fordi de er nødvendige tjenestereiser, og de godkjennes og revideres i forhold til NRKs regelverk. Kringkastingssjefen ser det ikke som naturlig at han utover dette begrunner tjenestereisens legitimitet og innhold, skriver Hilde Ebeltoft-Skaugrud i en e-post til Nettavisen.

Den aller største reiseregningen til Eriksen var på 42.043 kroner. Det inkluderte både det såkalte Tafelspitzmøtet med andre kringkastingssjefer i København, og deltagelse på konferansen South by Southwest som foregår hvert år i Austin, Texas.

Dette tjener NRK-toppene

Eriksen er ikke alene i ledelsen. Han har også ti direktører rundt bordet. De har en snittlønn på 1,82 mill.

NRK-lisensen for 2018 er på kr 2.970,24.

Hvis man legger til grunn NRK-ledelsens lønnskostnader og årlige reiseregnskap tilsvarer det totalt en sum på kr 23,8 millioner kroner i året.

For å betale denne regningen for 11 toppdirektører, trengs det 8.041 lisensbetalere som hver betaler NRK-lisensen på nært 3.000 kroner.

Direktørene som reiser mest

Selv om Eriksen har reist for vel over én million kroner, må han ta til takke med andreplassen på NRKs reisetopp. Det er nemlig Mona Solbakk som er samisk direktør som reiser desidert mest. Hun har samlet levert reiseregninger for 1,17 millioner kroner.

Artikkeltags