NRK-toget stopper ikke i Moss - men i Råde jubler ordøreren

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

NRKs sommersending i år går skinnelangs. Og nå er reiseruten klar, det blir to stopp i Østfold: Råde og Sarpsborg.

DEL

Sommertogets endestasjon blir Sarpsborg den 19. august – dagen før, 18.august  er det Råde som blir besøkt. Det melder Fredriksstad Blad.

Folkefest

– Vi gleder oss veldig, dette blir god markedsføring for Råde, forteller en glad ordfører René Rafshol til Moss Avis, etter at det ble klart at NRKs sommertog stopper i Råde.

– Vi håper å vise hva Råde har å by på og at det selvfølgelig blir en skikkelig folkefest, legger ordføreren til. Som håper lag og foreninger ønsker å bidra, sier Råde-ordføreren.

Rafshol håper at besøket av sommertoget kan finne tilbake til stemningen som var da Tour of Norway suste gjennom Saltnes i fjor, og som også satte Råde på kartet.

– Det var vel over 3000 som stod langs veien, for å heie frem syklistene i fjor, sier han.   

Sendingen skal foregå på spor 1, og kommunen har blitt invitert til å komme med innspill på hvilke gjester de ønsker skal komme.

– Jeg har noen navn i hode jeg tenker vil være aktuelle, sier Rafshol.

Han forteller også at strekningen Ås - Råde vil sendes minutt for minutt, så de andre kommunene også får muligheten til å vise seg fram, da toget passerer i august.

Logistikk

40 stasjoner og 17 fylker på åtte uker, er planen for tv-kanalens sommersatsing – ifølge NRK.

Og sommertoget må tråkle seg frem mellom utallige passasjer- og godstog som allerede trafikkerer jernbanenettet.

Prosjektleder for programmet, Thomas Hellum, sier til NRK.no at planleggingen skal ha vært en mer komplisert og krevende oppgave enn hele togavviklingen under Lillehammer-OL.

– Logistikken rundt planleggingen er en formidabel oppgave som trenger en helt annen nøyaktighetsgrad enn å seile på en åpen fjord med et skip, heter det i NRKs pressemelding.

NSB og Bane NOR har ifølge kanalen sjekket at det skal være praktisk mulig å gjennomføre sendinger fra de 40 utvalgte stasjonene, og at «Sommertoget» kan få stå helt i ro en hel kveld på stasjonen uten å sperre for andre tog.

Les også: Anne Rimmen og Marte Stokstad: – Skulle gjerne hatt bedre tid i Moss

Sakte tv

I 2013 og 2015 gikk NRK ombord i det gamle hurtigruteskipet MS «Sjøkurs», og seilte langs kysten og laget radio- og TV-sendinger sommeren gjennom fra 40 ulike steder, heter det i pressemeldingen.

I 2016 var det selve «Skibladner» som huset «Sommeråpent» på en ukes sommertur på Mjøsa – også det minutt for minutt. Det ga NRK en forsmak på hva innlandet har å by på, heter det fra kanalen som nå ser frem til å «vise frem helt nye steder i landet vårt og fortelle helt nye historier».

PS! Sommertoget skal forflytte seg på dagtid med minutt for minuttsendinger til nye stasjoner. Et eget NRK-helikopter vil følge toget underveis og forsyne seerne med bilder fra oven.

Les også: Sommerbåtens besøk i Moss sett fra luften

Artikkeltags