14-åring alvorlig syk av flått

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En 14 år gammel jente er den første i Østfold som er smittet av den nye, skumle flåttsykdommen TBE.

DEL

– Hun hadde ikke oppholdt seg utenfor Østfold de tre siste månedene. Trolig ble hun smittet i skjærgården her i fylket i fjor sommer, sier assistentlege Kjell-Ivar Helgestad ved barneavdelingen ved Sykehuset Østfold.

Svimmelhet og smerter

I dag er jenta frisk og rask, og hun får ingen varige mén etter sykdommen. Men kontakten med flåtten førte til et alvorlig sykdomsforløp. Da jenta ble innlagt ved sykehuset, hadde hun hatt økende smerter i en uke. Hun var svimmel og nummen i hender og føtter.

Det skulle bli verre. Jenta fikk ansiktslammelser, nedsatt hørsel, dobbeltsyn og gangvansker, og hun ble delvis lammet fra livet og ned. Etter fire døgn ved Sykehuset Østfold ble hun overført til Rikshospitalet. Der skulle hun bli i ni døgn. Forverringen fortsatte med dobbeltsidig ansiktslammelse og svelgvansker.

Helgestad, som selv har lang erfaring med flåttsykdommen borreliose som mangeårig lege på Hvaler, mistenkte tidlig skogflåttencefalitt TBE, en virussykdom som flåtten kan overføre til mennesket. Legene ved sykehuset i Fredrikstad tok prøver som ble sendt inn til Folkehelseinstituttet i Oslo.

Første i Østfold

SØF-teamets antagelser slo til, og resultatene viste klart og tydelig at jenta hadde fått TBE som den første i Østfold.
Hun er trolig den første ungdommen i landet som har hatt et alvorlig sykdomsforløp etter TBE-smitte. Det normale er at barn og unge blir lettere angrepet av viruset. En forklaring kan være at yngre personer raskere danner antistoffer mot TBE og klarer å slå tilbake sykdommen på egen hånd.

Det var også dette som skjedde med 14-åringen fra Østfold etter noen dager.

– Hun ble gradvis bedre, trolig på grunn av at kroppen dannet antistoffer, sier Kjell-Ivar Helgestad.
Det finnes ingen spesifikk behandling mot skogflåttencefalitt TBE. I motsetning til borrelia hjelper ikke antibiotika.

Finnes effektiv vaksine

For å unngå å få sykdommen er det viktig å få fjernet flåtten så raskt som mulig. Det er også mulig å vaksinere seg mot TBE. Vaksinen er effektiv og gir 95 prosents beskyttelse. Det er nødvendig å ta tre doser i løpet av 12–15 måneder, og det trengs også påfylling hvert tredje eller femte år.

Kjell-Ivar Helgestad sier at helsepersonellet i Østfold nå vil være oppmerksom på at denne flåttsykdommen er påvist i Østfold. Men han vil advare mot panikk. Sjansen for å bli smittet er svært liten.

-I de rammede områdene i landet er det antatt at 0,2-0,3 prosent av flåtten er bærer av TBE-viruset. Til sammenligning har 20–30 prosent av flåtten borreliabakterien. Det er langt større sjanse for å bli smittet med Borrelia, sier han.

70 prosent blir friske

I Sverige, som har 200–250 tilfeller av TBE hvert år, blir rundt 70 prosent av pasientene helt friske, mens 30 prosent får etterpåfølgende sykdommer. Rundt en prosent av dem som får TBE, dør.

Etter at TBE nå er registrert i Østfold, vil prøvetagning bli en del av sykehusets rutiner.

Les også: Ny flåttsykdom på vei til Østfold

Artikkeltags