Gå til sidens hovedinnhold

18.000 kroner i bot for fyllekjøring med båt

Artikkelen er over 8 år gammel

Da båten fikk motorstopp begynte mossingen å drikke brennevin.

I sommer ble en 29 år gammel mann fra Moss stoppet av politiet i Oslofjorden, da båten hans drev i området rundt Oscarsborg.

Ved en nærmere sjekk viste det seg at mannen ikke hadde gyldig båtførerbevis eller kvalifikasjonsbevis til å kjøre båten han ble tatt i. Men mannen var heller ikke edru og en promilletest viste at han, nesten to timer senere, hadde 1,6 i promille.

Selv har 29-åringen forklart at han kun hadde drukket øl før han satt seg i båten. Men da han fikk motorstopp, og han ventet på at noen skulle komme og taue båten inn til land, begynte han å drikke brennevin. Selv om retten trodde på hva den tiltalte forklarte, var det ingen tvil om at dette ikke er lov.

- Høyesterett har i en avgjørelse lagt til grunn at en fører av motorbåt anses for å føre båten selv om motoren staner og båten blir liggende å drive for vær og vind. Å innta alkohol i en slik situasjon bedømmes således ikke som etterfølgende alkoholinntak, men som inntak av alkohol mens en fortsatt er fører av båten, står det i dommen fra Moss tingrett.

18.000 kroner i bot

I januar i år ble 29-åringen dømt for fyllekjøring med bil. Da ble han idømt betinget fengsel mot at han gjennomførte et program mot ruspåvirket kjøring i regi av kriminalomsorgen. Forholdet han nå måtte møte i retten for skjedde dermed under prøvetiden.

Påtalemyndigheten foreslo at straffen ble satt til fengsel i 24 dager. Retten derimot dømte mannen til å betale 18.000 kroner i bot. Han får heller ikke gå opp til eksamen i båtførerprøven før det har gått to år.